Πολιτική

Χάσμα ΔΝΤ – ΕΕ και στη... μέση η Ελλάδα


Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε ανέφικτα και μη υλοποιήσιμα τα πλεονάσματα 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τι είπε για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στην Ουάσιγκτον ο υπ.Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

 H Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ξανά το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την προσέγγιση-λύση στο μείζον ελληνικό ζήτημα. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απέρριψε εκ νέου την ευρωπαϊκή «λογική» για πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία, επανάλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο… αγαπημένο-όπως αποδεικνύεται-θέμα του ΔΝΤ που είναι το συνταξιοδιοτικό σύστημα της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη η μεταρρύθμισή του.

Στην Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος

Στη μέση του… χάσματος ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, Βερολίνο, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που κρατάει χαμηλό τον πήχη ενόψει της εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα μεταβεί σήμερα στην Ουάσιγκτον. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να έχει επαφές με τους Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου.

Λαγκάρντ: Δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας

Το πλαίσιο της συζήτησης, που έχει σημείο αναφοράς τις σημαντικές διαφορές-που εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ, έθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Απέρριψε το «αφήγημα» Βρυξελλών και Βερολίνο για πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό».

Το ΔΝΤ αποφεύγει επιμελώς να βάλει την «υπόγραφή του», στη συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, καθώς σύμφωνα με την κ.Λαγκάρντ «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». 

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας και πάλι όμως ότι το χρέος εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο. Ιδιαίτερη μνεία και αυτό έχει ιδιάζουσα σημασία, έκανε στο ζήτημα της ανάλυσης βιωσιμότητας (εκθέσεων βιωσιμότητας), λέγοντας ότι «η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων».

Η Λαγκάρντ ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια πλήρη, τεχνοκρατικούς φύσεως ανάλυση για το ελληνικό χρέος  και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν- σε μεσομακροπρόθεσμη βάση-. 

Το Ταμείο επιθυμεί την εκ βαθέων ανάλυση και αποτίμηση όλων των παραμέτρων και των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν στο ελληνικό χρέος, απορρίπτοντας επί της ουσίας μια πολιτικής φύσεως δέσμευση, που δεν θα στηρίζεται σε κοινά συμφωνηθέντα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις