ΕΥΖην

Χάστε λίπος τρώγοντας περισσότερο!


Προσπαθείτε να χάσετε λίπος, αλλά δεν μπορείτε να μειώσετε περισσότερο τις θερμίδες σας; Τότε είναι καιρός να αναζητήσετε μια άλλη λύση.

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team δείχνει πως μπορείτε να επιτύχετε την απώλεια λίπους τρώγοντας περισσότερο:

Ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθείτε, είστε αναγκασμένοι να μειώσετε τις θερμίδες. Αλλά αν έχετε μειώσει τις θερμίδες εδώ και μήνες και η απώλεια λίπους έχει «παγώσει», τότε προβληματίζεστε. 

Όταν στερείτε από το σώμα σας αρκετή ενέργεια, με τη μορφή θερμίδων, το οδηγείτε σε κάτι που ονομάζεται «κατάσταση πείνας» και έχει αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Επειδή το σώμα σας δεν παίρνει αρκετή ενέργεια, πρέπει να μειώσει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει για να αντισταθμίσει. Όταν ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, επιβραδύνεται και η απώλεια βάρους. 

Επομένως και δεν τρώτε αρκετές θερμίδες και δε χάνετε βάρος. Το κλειδί για να αδυνατίσετε είναι να εστιάσετε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών αντί να προσπαθείτε να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οπότε προκύπτει η ανάγκη της αντίστροφης δίαιτας. Με αυτή την δίαιτα θα μπορείτε να χάσετε λίπος χωρίς να στερείστε, ενώ θα μπορείτε να φάτε περισσότερο! 

Είναι η διαδικασία της αύξησης θερμίδων μέχρι το επίπεδο συντήρησης χωρίς το κέρδος λίπους. Διαρκεί 5 εβδομάδες ενώ το σώμα σας φροντίζει να παραμένει σε ισορροπία. Όταν μειώνετε τις θερμίδες, ο μεταβολισμός σας κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει στην ισορροπία αυτή. Μόλις πετύχει πάλι την ισορροπία, η απώλεια βάρους σταματά και τότε είναι που ξεκινά η απογοήτευση. 

askisi

Ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψετε μαζί με τον μεταβολισμό σας είναι να αυξήσετε αργά τις θερμίδες. Προσθέτοντας 100-200 θερμίδες την εβδομάδα μετριάζετε τα κέρδη λίπους και διευκολύνετε τη συνέχεια της απώλειας λίπους στο εγγύς μέλλον. Ας δούμε ένα ενδεικτικό πλάνο 5 εβδομάδων:

  • 1η βδομάδα (2.200 θερμίδες την ημέρα): Προσθέστε πρωτεΐνη για επιπλέον θερμίδες την 1η εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε περίπου 2γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. (200 επιπλέον θερμίδες είναι 50γρ πρωτεΐνης). Αν είστε ήδη σ’ αυτό το σημείο, άλλα 50γρ δεν πρόκειται να σας κάνουν κακό.
  • 2η βδομάδα (2.400 θερμίδες την ημέρα): Προσθέστε ακόμη 200 θερμίδες πρωτεΐνης εάν δεν φτάσατε τα 2γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν ήδη παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη, προσθέστε περίπου 15-20γρ λίπους με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ολόκληρα αυγά, ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο.
  • 3η βδομάδα (2.600 θερμίδες την ημέρα): Αυτή τη βδομάδα πάρτε 50γρ υδατάνθρακες: ένα φλιτζάνι ρύζι (μαγειρεμένο) ή βρώμη ή μία μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα.
  • 4η βδομάδα (2.800 θερμίδες την ημέρα): Προσθέστε ακόμη 50γρ υδατάνθρακες.
  • 5η βδομάδα (3.000 θερμίδες την ημέρα): Προσθέστε ακόμη 50γρ υδατάνθρακες.

Αυτή η αργή και σταθερή αύξηση των θερμίδων πρόκειται να σας βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες απώλειας λίπους σας. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να ρίξετε τις θερμίδες αργότερα, όταν υπάρχει αυτό το περιθώριο μείωσης. Μόλις φτάσετε τον στόχο της θερμιδική σας πρόσληψης, παραμείνετε εκεί για 3-4 εβδομάδες, ώστε να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στα νέα επίπεδα θερμίδων, προτού επιστρέψετε πίσω στη δίαιτα.

Ανάλογα με το πόσο χαμηλή ήταν η πρόσληψη υδατανθράκων σας πριν ξεκινήσετε, πιθανόν να βιώσετε μία μικρή αύξηση βάρους. Αλλά μην εξισώσετε την αύξηση του «σωματικού βάρους» με την αύξηση λίπους. Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό, επομένως πιθανότατα να κερδίσετε κάποιο βάρος λόγω υγρών αλλά μην δώσετε ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό. Κάντε υπομονή με τη βραχυπρόθεσμη αύξηση βάρους για τα οφέλη απώλειας λίπους που θα έχετε αργότερα. Δοκιμάστε αυτή την δίαιτα και σίγουρα τα αποτελέσματα στο σώμα σας θα σας ανταμείψουν. 

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις