Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Για πρώτη φορά απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας


Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απήγγειλαν σήμερα για πρώτη φορά κατηγορίες εναντίον ενός άνδρα βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία την Τρίτη από την Κίνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εναντίον του άνδρα «απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προτροπή σε απόσχιση και για τρομοκρατική δραστηριότητα», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι ο ύποπτος είναι 24 ετών, αν και στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ως 23 ετών.

Αστυνομική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος είναι ο άνδρας αυτός που έπεσε την Τετάρτη με τη μοτοσικλέτα του πάνω σε μια ομάδα αστυνομικών, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά του νόμου περί εθνικής ασφάλειας την 1η Ιουλίου, επέτειο της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία.

Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα φαίνεται ένας άνδρας πάνω σε μια πορτοκαλί μοτοσικλέτα να κρατά μια σημαία πάνω στην οποία είχε γράψει το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση των καιρών μας».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν.

Την Τρίτη η Κίνα υιοθέτησε τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ βάσει του οποίου τα εγκλήματα της απόσχισης και της ανατροπής τιμωρούνται με έως και ισόβια κάθειρξη, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Ο νόμος καθορίζει τέσσερα αδικήματα: αποσχιστική δραστηριότητα, υπονόμευση του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα