Πολιτική

Χονγκ Κονγκ: Ο πιο αφιλόξενος «παράδεισος» στον κόσμο...


Το πρόβλημα στέγασης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις

Για πολλούς το Χονγκ Κονγκ, αυτή η λωρίδα των 1.104 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φαντάζει ως παράδεισος. Και όμως πίσω απο τα λαμπερά φώτα κρύβεται μία άλλη πραγματικότητα, που το μετατρέπει σε ένα μέρος αφιλόξενο για πολλούς απο τους κατοίκους του. Η στέγαση αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα για τους περισσότερους κατοίκους του. Πρόσφατη μελέτη χαρακτηρίζει το κόστος ενοικίασης και συντήρησης ενός σπιτιού ως το πιο απρόσιτο στον κοσμο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε, συγκρίνοντας αυτές τις δαπάνες και το εισόδημα σε 367 πόλεις σε εννέα διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με αναλυτές, το πρόβλημα στέγασης στο Χονγκ Κονγκ έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η αύξηση του πληθυσμού, ο περιορισμός της προσφοράς νέων κατοικιών, η κερδοσκοπία με τις τιμές  γης, η έλλειψη οικιστικού σχεδιασμού είναι μερικές απο τις αιτίες που έχουν προκαλέσει την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης κατοικίας.

Η έλλειψη γης είναι μία πραγματικότητα. Αυτό επιτρέπει στην Κυβέρνηση,  που είναι ο μεγαλύτερος  ιδιοκτήτης της γης, να επιλέγει χρήσεις και να κλείνει συμφωνίες που θα της αποφέρουν τα υψηλότερα έσοδα. Σίγουρα, απο την μέχρι τώρα σταση της είναι φανερό ότι προτιμά να την εκμισθώνει σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Ως εκ τούτου έχει ένα ισχυρό κίνητρο για να διατηρήσει υψηλές τιμές της γης ελέγχοντας την ροή της προσφοράς. Παράλληλα, οι υψηλές αποδόσεις που εξασφαλίζει, είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο για να εκπονήσει και -κυρίως-να εφαρμόσει σχέδια οικιστικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την υπερβάλλουσα ζήτηση για κατοικία. Και φυσικά οι υψηλές τιμές της γης αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε οικονομικά προσιτές κατοικίες. 

Αποτέλεσμα σήμερα η αγορά ακινήτων να κυριαρχείται  από λίγους μεγάλους κατασκευαστές οι οποίοι έχουν την δύναμη να ελέγχουν τόσο τον όγκο όσο και το προϊόν που κατασκευάζουν και διαθέτουν. Και αυτοί αντί να προσφέρουν οικονομικά προσιτές κατοικίες προτιμούν να κατασκευάζουν πολυτελή διαμερίσματα και εμπορικά κέντρα που τους εξασφαλίζουν υψηλότερες αποδόσεις και ευκολότερη χρηματοδότηση.

Η  αυξημένη ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα συντηρείται απο την ηπειρωτική Κίνα καθώς οι πλούσιοι κινέζοι αναζητούν προσοδοφόρες επενδύσεις. Η κατάσταση αυτή διευκολύνεται όταν το γουάν είναι ισχυρό έναντι του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ. Ένα ισχυρό γουάν καθιστά, για ένα κάτοικο της ηπειρωτικής Κίνας, σχετικά χαμηλότερο το κόστος αγοράς ενός ακινήτου στο Χονγκ Κονγκ.

Απο την άλλη πλευρά, η αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας έχει συμβάλλει στο να αυξηθούν οι τιμές των ενοικίων. Αυτό έχει αποτέλεσμα, τα υψηλά ενοίκια να ωθούν  τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα σε πιο "οικονομικές λύσεις " όπως τα λεγόμενα «διαιρούμενα  διαμερίσματα». Δηλαδή σε διαμερίσματα που είναι χωρισμένα  σε δύο ή περισσότερες αυτόνομες οικιστικές μονάδες. Αυτό επιδεινώνει τις συνθήκες στέγασης. Για αυτές τις τρύπες που συχνά είναι και επικίνδυνες αφού δεν πληρούν στοιχειώδεις κατασκευαστικές προδιαγραφές πληρώνουν για νοίκι το 40% του εισοδήματος τους.

Και φυσικά με τα δεδομένα αυτά, όλο και λιγότεροι νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Η δημογραφική επιδείνωση είναι μία πραγματικότητα που συνδέεται με την  ανισότητα του πλούτου. Επίσης οι επιπτώσεις στο τρόπο ζωής των νέων έχουν επηρεαστεί απο το υψηλό κόστος στέγασης. Για παράδειγμα, μια μελέτη που με δείγμα  2.014 νέων  ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 80% από αυτούς ζούσε με τους γονείς  ή άλλους συγγενείς, καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν πληρώνοντας νοίκια.Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι η επιδείνωση των συνθηκών στέγασης  θα μπορούσε να εντείνει τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές τόσο απέναντι στην Κυβέρνηση όσο και στους νεοφερμένους πλούσιους κινέζους της ηπειρωτικής Κίνας.

premium.paratiritis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις