Οικονομία

Χωρίς Ελπίδα το «επιτελικό» κράτος!


Ενώ η έλευση της χιονόπτωσης ήταν γνωστή εδώ και μια εβδομάδα, Κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι έκαναν για μια ακόμα φορά επίδειξη απόλυτης ανικανότητας!

Μια απλή χιονόπτωση στάθηκε ικανή να κόψει, ξανά, τη χώρα στα δύο και να διαλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας.

Ανήμπορη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη χιονόπτωση που έφερε η «Ελπίδα» αποφάσισε να κηρύξει αργία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα και να εύχεται να κοπάσει η χιονόπτωση.

Το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση «επιτελικό Κράτος» όπως και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξε, πως, δεν είναι ούτε «επιτελικό» ούτε «κράτος».

Η έλευση της χιονόπτωσης ήταν γνωστή εδώ και μια εβδομάδα. Όμως αντί οι κρατικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των περιφερειών και των Δήμων να προετοιμαστούν, έκαναν για μια ακόμα φορά επίδειξη απόλυτης ανικανότητας.

Εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητά τους, χιλιάδες Αθηναίοι, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, οι οποίες έκλεισαν από το χιόνι, με το κράτος να είναι απόν, πτήσεις να ακυρώνονται επειδή δεν μπόρεσαν να πάνε οι επιβάτες, αστικές συγκοινωνίες να υπολειτουργούν και γενικά μια εικόνα διάλυσης της κρατικής μηχανής.

Η «συγγνώμη» του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, για την ταλαιπωρία, δεν φτάνει. Το υπουργείο στο οποίο τοποθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδωσε τις πρώτες δύσκολες εξετάσεις και απέτυχε.

Παράλληλα από σήμερα θα αρχίσει το πιγκ πόγκ των ευθυνών, μεταξύ των δήμων των περιφερειών και του κράτους για το ποιος φταίει.

Πέρυσι, όλοι θυμόμαστε υπήρξε καυγάς μεγάλος για την αρμοδιότητα του κλαδέματος των δέντρων, τα οποία να δεν κλαδευτούν έγκαιρα, λυγίζουν υπό το βάρος του χιονιού και προκαλούν ζημιές ή και θύματα.

Το «επιτελικό» σκηνικό 

Οι εικόνες χάους που συνθέτουν την κατάσταση τουλάχιστον στην Αττική (δοκιμάζονται και άλλες περιοχές της χώρας) συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

  • Εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Ένας δρόμος που διαχειρίζονται ιδιώτες, εισπράττοντας ακριβά διόδια, κατάφεραν, σε συνεργασία με το Επιτελικό Κράτος, να τον αφήσουν να κλείσει και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί. Για τον απεγκλωβισμό των οδηγών, επιστρατεύτηκαν στρατιώτες, οι οποίοι δεν έφταιγαν σε τίποτα να κληθούν να καθαρίσουν τα χιόνια από έναν ιδιωτικό δρόμο.
  • Έκλεισε και η εθνική οδός, αποκόπτοντας την Αττική από την υπόλοιπη χώρα. Ένας δρόμος που πρέπει να μείνει ανοιχτός βρέξει –χιονίσει είναι η κεντρική οδική αρτηρία της χώρας. Όμως, δεν υπήρχε αρκετό αλάτι και με τον κακό συντονισμό περιφέρειας και κράτους η ζημιά έγινε και αποφασίστηκε να κλείσει, για να προλάβουμε τα χειρότερα.
  • Έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως η λεωφόρος Κηφισίας, η Κατεχάκη,  Μεσογείων, Μαραθώνος, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης,  οποίες υποτίθεται θα έπρεπε να μείνουν ανοιχτές, με τη  φροντίδα της Περιφέρειας.
  • Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι σε δρόμους της Αθήνας, καθώς ήταν άφαντοι οι 4.000 τροχονόμοι που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
  • Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από την Τροχαία, στους ασυνείδητους οδηγούς, που κυκλοφορούσαν χωρίς αλυσίδες, επιτείνοντας το κυκλοφορικό πρόβλημα λόγω των ατυχημάτων.
  • Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μείνουν στο κρύο χιλιάδες νοικοκυριά.
  • Αποκλείστηκαν από χιόνι είσοδοι νοσοκομείων.
  • Το μετρό λειτουργούσε μόνο μέχρι το σταθμό Δουκίσης Πλακεντίας.
  • Ο ηλεκτρικός λειτουργούσε αρχικά από Πειραιά, μέχρι τον σταθμό Ειρήνη. Στις 10 χθες το βράδυ ο ηλεκτρικός από τον Πειραιά έφτασε μόνο μέχρι την Καλλιθέα, γιατί στα Πετράλωνα έπεσε δέντρο στις γραμμές.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα