Χρηστικά

Χωρίς «Ταυτότητα» αλλά με δικαιολογητικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από αύριο


Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά και από αύριο οι φάκελοι θα αποστέλλονται στις ΔΟΥ

Χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αλλά με δικαιολογητικά θα γίνονται από αύριο, 1η Οκτωβρίου οι μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η παράταση της εφαρμογής της ΗΤΚ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Σin, ενώ, συγχρόνως, σήμερα λήγει η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Η απόφαση για την παράταση της εφαρμογής της ΗΤΚ, που είχε έγκαιρα αποκαλύψει το Σin ήταν αποτέλεσμα του συνωστισμού που παρατηρείται στα συμβολαιογραφεία, από φορολογούμενους που θέλουν να προλάβουν τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που θα επικυρώνει την παράταση, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 η ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού, που σημαίνει ότι μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2022 η υποχρεωτική προσκόμιση της γραφειοκρατικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι αυτή είναι και η τελευταία παράταση που δίνεται, και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο, όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητο θα πρέπει να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία, για να εκδοθεί απαιτεί 11 δικαιολογητικά.

Ατυχής χρονική συγκυρία για την ΗΤΚ

Η εφαρμογή της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», από αύριο, 1η Οκτωβρίου 2021, συνέπεσε χρονικά με την αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων αυτή την περίοδο, λόγω της εφαρμογής  από την 1η Ιανουαρίου 2022, των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι που έχουν σε εκκρεμότητα μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως αγορές, πωλήσεις γονικές παροχές, δωρεές σπεύδουν στους συμβολαιογράφους να τις ολοκληρώσουν άμεσα, πριν την εφαρμογή των αυξημένων αντικειμενικών αξιών που θα σημάνουν και την βεβαίωση αυξημένων φόρων.

Η διαδικασία των μαζικών μεταβιβάσεων θα προκαλούσε κομφούζιο, επειδή, εκτός των άλλων δικαιολογητικών, θα απαιτούνταν και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η έκδοση της οποίας, απαιτεί 11 δικαιολογητικά, γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και κόστος, ενώ θα καθυστερήσει τη διαδικασία μεταβίβασης αρκετά, με κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» ακινήτου προϋποθέτει την ανεύρεση 11 δικαιολογητικών, για να εκδοθεί, με όλες τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και οι περιορισμοί της προσέλευσης στην Πολεοδομία.

Επανέρχονται τα δικαιολογητικά 

Ωστόσο, ενώ φεύγει προσωρινά μέχρι τον Δεκέμβριο ο βραχνάς της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου», επανέρχονται τα δικαιολογητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Από τις 29 Ιουνίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά στα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι και ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Ωστόσο, η Εφορία μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποίοι οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να τα προσκομίσουν, προκειμένου να ελεγχθούν και από τις φορολογικές υπηρεσίες.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις, επειδή η ηλεκτρονική υποβολή ήταν μια νέα διαδικασία, συν τις καλοκαιρινές διακοπές και την υπολειτουργία των υπηρεσιών, με απόφαση της ΑΑΔΕ, (1149/2021), ορίστηκε ότι οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων μπορούν να υποβάλλονται χωρίς δικαιολογητικά έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Συνεπώς η προθεσμία λήγει σήμερα και από αύριο θα πρέπει να υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά για τις όποιες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ειδικότερα η απόφαση της ΑΑΔΕ προέβλεπε τα ακόλουθα: «οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1031/2021 απόφαση, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. 

Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1137/11-6-2020 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων διορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου» (Β' 2423), εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου.

Επίσης αναφέρει ότι οι «δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες τροποποιούν αρχικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myProperty καθώς και δηλώσεις για πλασματική μεταβίβαση κατά την παρ. 2 του άρθρου 2 του α.ν. 1521/1950 υποβάλλονται στην αρμόδια για την ηλεκτρονική δήλωση Δ.Ο.Υ.».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα