Αγορές

ΧΑ: Με ανανεωμένη δυναμική και τα blue chips στο τιμόνι


Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε ανοδική τροχιά, προσθέτοντας νέα κέρδη στις υψηλές αποδόσεις του τελευταίου διμήνου. Με θετικό πρόσημο σε όλους τους δείκτες ολοκληρώθηκε η πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, που αναθέρμανε τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων.

Θετική ποιοτική αλλαγή συνιστά η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων και των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης, καθώς και η μεταφορά της σκυτάλης από τα τραπεζικά χαρτιά στα εμποροβιομηχανικά blue chips.

 Ενθαρρυντική ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί και η ισχυρή ανοδική κίνηση που εκδηλώθηκε  τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, με "σκούπισμα" της προσφοράς σε πολλά χαρτιά και ξαφνικό άλμα τιμών.

Η κίνηση αυτή επηρέασε τους βασικούς δείκτες, "εξωραϊζοντας" τη συνολική εικόνα της αγοράς. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Eurobank, που εκτινάχθηκε ξαφνικά από το +1% σε+4,9% με μαζικές αγορές.

Το περίεργο είναι ότι την ίδια ώρα η Wall Street  άνοιγε με πτωτικές διαθέσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο ΔΑΧ που κέρδιζε 1,1% έχασε τα κέρδη του, ενώ ο Dow Jones βρίσκεται αυτή την ώρα στο κόκκινο, χάνοντας περίπου 0,7%.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η αλλαγή σκυτάλης με τα εμποροβιομηχανικά blue chips να παίζουν ρόλο "ατμομηχανής", έδωσε νέα ώθηση στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,90% στις 824,33 μονάδες και τερμάτισε στις 822,22 κερδίζοντας 1,64%.βρίσκεται πλέον στο σημείο όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί  ο μεγάλος ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου.

Κατά 1,57% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.965 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,75% και εν συνεχεία διολίσθησε, χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών του. Με τις αγοραστικές παρεμβάσεις του τελευταίου ημιώρου και με τη βοήθεια της Eurobank έκλεισε με κέρδη 1,35%. Την Eurobank (+4,9%) ακολούθησαν Ελλάδος +1,1%, Εθνική +0,5%. Αμετάβλητη η Attica Bank και η Alpha

"Βαρίδι" η μετοχή της Πειραιώς που υποχώρησε κατά 4,5%, αφαιρώντας πολλές μονάδες από τον κλαδικό δείκτη. Αιτία ο "πληθωρισμός" χαρτιών που συνεπάγεται η μετατροπή των ομολογιών CoCos  σε μετοχές,  με την οποία η τράπεζα περνά και τυπικά υπό κρατικό έλεγχο. +1,2%, Ελλάδος +0,6%. %,

Μεγαλύτερα τα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά blue chips.  Στις πρώτες θέσεις Τιτάν +4,8%, ΕΛΠΕ +4,3%, Μυτιληναίος +4,1%,  ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Lamda +3,3%,  Motor Oil +2,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,6%,Φουρλής +2,5%, ΔΕΗ +2%,

Στο κόκκινο μόνοι οι Ελλάκτωρ -2,5%, Jumbo -0,4%, ΟΠΑΠ -0,3%.

Στα mid caps ξεχώρισε η MIG με +8,4%. Ευρωπαϊκή Πίστη +3,3%, Cenergy και Profile +2%,  Intracom και Πλ. Θράκης +1,2%.

 Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση  συνεχίσθηκε με μεγάλο όγκο συναλλαγών το ράλι της Βιοτέρ (20%), που η τιμή της έχει εξαπλασιασθεί(!) σε ενάμισυ μήνα. Με αξιόλογο όγκο συναλλαγών επίσης oi Entersoft +7,7% και h Q&R +6,2%, ΙντεάΛ +5,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα