Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Εντονη μεταβλητότητα  επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς η αγορά αναζητά κατεύθυνση και νέα επίπεδα ισορροπίας, μετά από πέντε ημέρες συσσώρευσης στην περιοχή των 910 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθεί στη συνέχεια ισχυρό "ανάχωμα" ή αφετηρία μίας ακόμη ανοδικής κίνησης.

 Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική στην πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης, με συνολικό τζίρο 13 εκατ. ευρώ. Τον τόνο δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε από -0,94% μέχρι +1,61% και τώρα βρίσκεται κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στο επίκεντρο της προσοχής η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που βρήκε χθες στήριξη στ 2 ευρώ, όπου εκδηλώθηκε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να κλείσει 25%(!) υψηλότερα, στα 2,50 ευρώ. Τώρα υποχωρεί κατά  4,5%, "τρώγοντας" μονάδες από τον κλαδικό δείκτη και τον ΓΔ.

Συνεχίζεται πάντως η στρέβλωση στα Παράγωγα, λόγω του ότι η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Πειραιώς καθορίζεται με βάση την τιμή της μετοχής και όχι την προσφορά/ζήτηση συμβολαίων. Το ΣΜΕ Ιουνίου ξεκίνησε σήμερα με τιμή +7,2% (1,64 ευρώ, από 1,53 ευρώ χθες),  ακολουθώντας το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Στην τιμή αυτή υπάρχει μεγάλη προσφορά και κανένας αγοραστής.

Αντικείμενο προβληματισμού και η μετοχή της Attica Bank, που "έγραψε" δύο διαδοχικά limit down τις προηγούμενες μέρες και σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της, ώσπου η τράπεζα να παρουσιάσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2020

Θετικός καταλύτης για την αγορά αποδεικνύονται τα δημοσιευόμενα οικονομικά αποτελέσματα  εισηγμένων εταιρειών, που εμφανίζουν βελτιωμένες επιδόσεις, ή δείχνουν ότι αντεπεξήλθαν με επιτυχία  στις επιπτώσεις των συνθηκών κρίσης που δημιούργησε η πανδημία.

Θετική η επίδραση και από την επιτυχή έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου με ιστορικά χαμηλή απόδοση και τεράστια υπερκάλυψη.

Αναλυτές εκτιμούν παρά τη μεταβλητότητα που εμφανίζει, η χρηματιστηριακή αγορά διατηρεί τη δυναμική της. Επικρατέστερο σενάριο για τις επόμενες μέρες θεωρούν τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης,  με πιθανή εξέλιξη ένα άλμα εκτόνωσης που θα διευκολύνει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και επανατοποθετήσεις.

 Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι βασικοί δείκτες κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης, μετά από μια σύντομη καταβύθιση κατά το πρώτο ημίωρο  των συναλλαγών, όταν βρέθηκαν στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 912,8 μονάδες με κέρδη 0,15%, έχοντας κινηθεί από τις 908,14 μονάδες (-0,36%) μέχρι τις 913,44 (+0,22%). Περίπου 0,20% κερδίζει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  στις 2.218,5 μονάδες.

O τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,94% μέχρι +1,61% και τώρα σημειώνει άνοδο 1,30%. Προηγείται η Εθνική με +2%. Ακολουθούν Τρ. Ελλάδος +1,5%, Eurobank και Alpha +1,2%. Στο κόκκινο η Πειραιώς  (-5,2%), εκτός διαπραγμάτευσης η Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips προηγούνται τα διυλιστήρια, εν αναμονή εξελίξεων στον κλάδο: ΕΛΠΕ +3,7%, Motor Oil +2,4%. Με θετικό πρόσημο άλλες τρεις μετοχές: ΟΤΕ +0,7% και οριακά Ελλάκτωρ και Jumbo.

Στο κόκκινο Aegean -1,7%, ΟΠΑΠ -1,4%, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,2%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%, Φουρλής και ΑΔΜΗΕ -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα