Αγορές

5η εβδομάδα ανόδου στο χρηματιστήριο - Κέρδη 30% στις τράπεζες


Στην 5η εβδομάδα ανόδου μπαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο, "αψηφώντας" τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα που προκαλεί στις διεθνείς αγορές το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου. Κέρδη της τάξεως του 30% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης από τις 12 Ιουλίου, στο +14% ο ΓΔ,που διασπά διαδοχικές αντιστάσεις και βρίσκεται τώρα στις 888 μονάδες.

Μικρά κέρδη καταγράφουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο +0,5% κινούνται ο γερμανικός DAX και ο FT-100 του Λονδίνου. Ασθενείς πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Περίπου 3,5 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς, +4,5 μβ του ελληνικού (που διαμορφώνεται σε 2,21%), +7 μβ του ιταλικού.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύεται +5% υψηλότερα (στα 231,2 ευρώ), ενώ ενισχύονται οι φόβοι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τους προσεχείς μήνες και πολλές χώρες θα αναγκαστούν να επιβάλουν περιορισμούς στην κατανάλωσης αερίου και ρεύματος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι προτιμά να εστιάσει στα "καλά νέα", που αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας (αυξημένα δημόσια έσοδα) και την πορεία της ελληνικής οικονομίας με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό.

Μετοχές και δείκτες

Μετά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που έδωσαν τον τόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύεται σήμερα και η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη, με συνολικό τζίρο 17,2 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συναλλαγών.

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν από χαμηλά και πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση. Τώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 88 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,05%

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,15% στις 2.145,5 μονάδες. Ανοδος 0,65% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" υψηλό +2,40% και τώρα κινείται με κέρδη 2,10%. Προηγείται η Attica Bank με +6%. Πειραιώς  +3,3%, Alpha +2,7 Eurobank και Τρ. Ελλάδος +1,6%, Εθνική +1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +2,7%, Τιτάν +2,3%, ΟΠΑΠ +2%,  ΑΔΜΗΕ και Σαράντης +1,8%, Μυτιληναίος και ΟΤΕ +1,3%. Με απώλειες μόνον οι  Motor Oil -1%, Ελλάκτωρ -0,9%, Jumbo -0,8%, ΕΥΔΑΠ -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα