Αγορές

Ράλι στο χρηματιστήριο- Εσπασαν τα κοντέρ- Τράπεζες +5,8%


Το πιό αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς το ράλι των τραπεζικών μετοχών, που "απογειώθηκαν" σήμερα στο +5,8%, με "καύσιμο" τις μεγάλες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, τις ομολογιακές εκδόσεις προς άντληση φθηνής ρευστότητας και τις θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων.

Το χρηματιστηριακό "θερμόμετρο" ανεβαίνει και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται. Βασικός μοχλός ανόδου το εισρέον φρέσκο χρήμα από διεθνή χαρτοφυλάκια, που βλέπουν περιθώρια μεγάλων γρήγορων κερδών στο ΧΑ και αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους.

Ενδειξη ενεργού παρουσίας των funds  στην αγορά αποτελεί ο αυξανόμενος τζίρος - ο οποίος παραμένει πάντως σε μέτρια  επίπεδα και θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες για να συντηρηθεί η ανοδική δυναμική. Σήμερα ανήλθε σε 76,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30,5 εκατ. ευρώ ήταν συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών μπορεί να ανακόψουν την ανοδική κίνηση, ενώ το γενικότερο κλίμα μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και από την πορεία των διεθνών αγορών.

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά με μικρά κέρδη (DAX +0,50%), ενώ τα futures στη Wall Street σημειώνονται οριακές μεταβολές (Dow Jones +0,12%, S&P500 -0,25%)

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο πήχυς για τον ΓΔ τοποθετείται τώρα στις 825-830 μονάδες, όπου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται τις επόμενες μέρες, με μεγάλες πιθανότητες ενδοσυνεδριακών διορθώσεων.

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν προς στιγμή στο κόκκινο. Εν συνεχεία πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,93% στις 818,07 μονάδες και τερμάτισε στις 817,03 με άνοδο 1,80%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,44%, κλείνοντας στις 1.964,87 μονάδες .

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε o τραπεζικός δείκτης με άλμα +5,76%.Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Eurobank, που σημείωσε άνοδο 9,6%. Ακολούθησαν Alpha +4,8%, Εθνική +3%,  Ελλάδος +2%, Πειραιώς +0,6%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-1,8%, ενώ χθες είχε γράψει +10,7%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips επικεφαλής της κούρσας τα Jumbo (+5,3%) και η Aegean (+4,6%).Στις επόμενες θέσεις ΟΠΑΠ +3,8%, ΑΔΜΗΕ +3,1%, Motor Oil +3%, Βιοχάλκο +2,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,2%, Μυτιληναίος +1,7%. Στο κόκκινο ΔΕΗ και Coca-Cola -0,7%, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ -0,5%. 

 Στα mid caps ξεχώρισε η Elton με +4,9%. Autohellas +2,6%, Quest +1,8%, Πλαστικά Θράκης +1,5%, Cenergy +1,3%. Στο κόκκινο BriQ -2,7%, Intercontinental -1,6%, MIG -1,2%.