Αγορές

Ανεβαίνει το κοντέρ του ρίσκου στα χρηματιστήρια -Ανοδικά το ΧΑ


Με ορατούς τους κινδύνους από την επέλαση της πανδημίας και εμφανείς τις επιπτώσεις της στην οικονομία, οι αγορές προτιμούν να αντιπαρέρχονται τη ζοφερή πραγματικότητα και να... φαντασιώνονται μεγάλα κέρδη και υψηλές αποδόσεις στην μετά-κορονοϊόν εποχή. Συνεχίζουν λοιπόν την ανοδική πορεία με πρόσκαιρες στάσεις και μικροδιορθώσεις, ανεβάζοντας το κοντέρ του ρίσκου. Ενα ακόμη βήμα προς την ισχυρή αντίσταση των 773 μονάδων πραγματοποιεί σήμερα ο ΓΔ του ΧΑ (+1,05%), περίπου 2% κερδίζει ο τραπεζικός δείκτης.

Μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες ο Nasdaq και την προσέγγιση του ιστορικού υψηλού από τον Dow Jones, η σκυτάλη πέρασε σήμερα στις ευρωπαΪκές αγορές, οι οποίες όμως δεν δείχνουν την αναγκαία δύναμη για να προχωρήσουν. Εικόνα σταθεροποίησης και οριακές μεταβολές σε Φρανκφούρτη-Λονδίνο, στο +1,1% ο γαλλικός CAC40.

Στο ΧΑ η ανοδική κίνηση πραγματοποιεί σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας, με εξαιρετικά υποτονικές συναλλαγές και πολύ χαμηλό τζίρο - μόλις 18 εκατ. ευρώ σε  4 ώρες συνεδρίασης. Με λίγους ενεργούς παίκτες πρόθυμους να αναλάβουν ρίσκο και πολλούς θεατές στην εξέδρα, η συνολική εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

 Οι κινήσεις των funds

Πάντως κάποια μεγάλα χαρτοφυλάκια επανεμφανίστηκαν σήμερα, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων συνολικής αξίας 8,2 εκατ. ευρώ.

Βασική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εκτιμώμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Η αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων επιτείνουν τις ανησυχίες.

Ο κίνδυνος βαθιάς διόρθωσης φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί. Ομως μία πρόσκαιρη διορθωτική κίνηση πρός την περιοχή στήριξης στις 745 μονάδες θεωρείται αρκετά πιθανή. Σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης, κρίσιμο σημείο για τον ΓΔ θα είναι η περιοχή των 772-775 μονάδων, που αναμένεται ότι θα αποτελέσει ισχυρή αντίσταση.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά την πρώτη μιάμιση ώρα συνεδρίασης, σημειώνοντας υψηλό +1,29% στις 770,58 μονάδες. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 768, με κέρδη 0,95%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,15% στις 1.836 μονάδες.
 Ο τραπεζικός πήγε αρχικά μέχρι +3,20% και στη συνέχεια διολισθαίνει. Αυτή την ώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 1,73%. Πειραιώς +2,3%, Alpha  +2%, Eurobank και Attica Bank  +1,8%,  Εθνική +1,5%. Στο κόκκινο μόνον η Τρ. Ελλάδος -1,8%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα