Αγορές

Τα blue chips οδηγούν το ΧΑ σε ανοδική τροχιά


Η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα μετοχών και η ισορροπημένη ενίσχυση τραπεζικών χαρτιών και εμποροβιομηχανικών blue chips είναι τα νέα ποιοτικά στοιχεία στη χρηματιστηριακή αγορά, που παραμένει σε ανοδική τροχιά για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση. Αξιόλογα κέρδη - της τάξεως του 1,60% - καταγράφουν οι βασικοί δείκτες, ενώ ο τζίρος είναι αυξημένος στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών.

"Καύσιμα" δίνουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κλάδοι κατασκευών, ενέργειας, πληροφορικής και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου εντείνονται οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται επίσης για μετοχές δυναμικών εταιρειών της μέσης και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κινούνται τις τελευταίες μέρες ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος παραμένει οι εξελίξεις με τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της Πειαραιώς και η "συμπεριφορά" της μετοχής της. Ενδεικτικό των προβλέψεων για την περαιτέρω πορεία της, το γεγονός ότι το συμβόλαιο Ιουνίου στα Παράγωγα κινείται σήμερα με discount 30%!

Προβληματισμό προκαλεί στην αγορά και η απόφαση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC με όρους "εκποίησης" - τίμημα τουλάχιστον 65% χαμηλότερο από την καθαρή θέση(!) της εταιρείας, που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της 6Εθνικής..

Μετοχές και δείκτες

Αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνονται από αναλυτές, που επισημαίνουν ότι οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται. Κατά τις εκτιμήσεις τους, επόμενη κρίσιμη περιοχή για την κατεύθυνση της αγοράς είναι οι 893 μονάδες, ενώ σε περίπτωσης υπέρβασης της στόχος θα είναι οι 920

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα σε υψηλό ημέρας, στις 867,8 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1,90%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερίζει περίπου 2% στις 2.091,3 μονάδες. Με θετικό πρόσημο 24 από τις 25 μετοχές του.Στο κόκκινο μόνο η Τρ. Πειραιώς.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,95% και τώρα βρίσκεται στο +1,85%. Attica +3,4%, Eurobank +3,2%, Alpha +1,8%. Εθνική +0,8%, Πειραιώς -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΥΔΑΠ +5,4%, ΕΛΠΕ +4,7%,   Lamda +3,5%, Motor Oil και Τιτάν +3,2% Coca-Cola +3%, Aegean +2,5%, ΟΠΑΠ και Jumbo +2,4%, ΑΔΜΗΕ +1,7%.

 Στα mid caps συνεχίζεται το μινι ράλι της Intrakat (+5,9%). Πλαστικά Θράκης +3,3%, ΕΥΑΘ +2,5%, Intracom +2,2%, MIG +1,7%.

  Στον αντίποδα  Αβαξ -1,8%, BriQ -0,8% Cenergy -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις