Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι αγορές, αναζητώντας στηρίγματα για να κρατηθούν όρθιες εν μέσω καταιγισμού αρνητικών ειδήσεων για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, που βυθίζονται στην ύφεση λόγω πανδημίας. Διακυμάνσεις και μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτή εικόνα στη Wall Street, απέφυγε τις μεγάλες απώλειες το ΧΑ. Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη συνέχεια.
Οι αγορές χρειάζονται τώρα ειδήσεις-"βάλσαμο", μετά το σοκ που προκάλεσαν τα στοιχεία για συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 32,9%(!) στο β' τρίμηνο και του γερμανικού κατά 10,1%. Σήμερα το μπαράζ συνεχίσθηκε με τα στοιχεία για την Ευρωζώνη (-12,1%), τη Γ-13,8%), την Ισπανία(-18,5%) και την Ιταλία (-12,4%).
Ομως "καλά νέα" δεν φαίνονται στον ορίζοντα και ο κίνδυνος έντονων αναταράξεων στις αγορές μεγαλώνει.
Πρόσκαιρη αντίδραση
Το "ένστικτο της αυτοσυντήρησης" οδήγησε σήμερα τα χρηματιστήρια σε ανοδική αντίδραση. Μετά από πολλές μέρες απωλειών κι ενώ είχε αρχίσει να παγιώνεται αρνητικό κλίμα, στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ εκδηλώθηκε μία "διστακτική" αντίδραση, που δεν είχε διάρκεια και δυναμική, ανέκοψε όμως την παρατεταμένη διολίσθηση.
Ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη στο ΧΑ, καθώς οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips βρέθηκαν το προηγούμενο διήμερο σε υπερπουλημένα επίπεδα. Το ζητούμενο είναι τώρα μία συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης τη Δευτέρα με επάνοδος του ΓΔ στις 630 μονάδες, ώστε να ακυρωθεί το σενάριο διάσπασης αυτής της ισχυρής στήριξης και να περιορισθεί ο κίνδυνος νέας καθοδικής κίνησης μεγαλύτερου εύρους.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, αλλά και από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σημαντική παράμετρος θα είναι και η εξέλιξη του ημερήσιου τζίρου, που συρρικνώνεται και λόγω θερινών διακοπών.
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα με διακυμάνσεις, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,86% στις 624,17 μονάδες, γύρισε μέχρι -1,06% στις 612,31 και έκλεισε με οριακές απώλειες -0,20% στις 617,61.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,32% στις 1.485,96 μονάδες
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και στη συνέχεια βυθίστηκε έως -2,56%. Αντιδρώντας μετά τις 15:30 κάλυψε πρόσκαιρα τις απώλειες. Υπό την πίεση ρευστοποιήσεων έχασε έδαφος τα τελευταία λεπτά και τερμάτισε -1,11%. Με θετικό πρόσημο η Attica Bank (+0,9%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,7%). Eurobank -1,8%, Εθνική -1%, Alpha Bank -0,6%, Πειραιώς -0,7%
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,6%, Βιοχάλκο +2%, ΔΕΗ +1,9%, Jumbo +1%, Coca-Cola και ΕΧΑΕ +0,8%.
Στον αντίποδα ΕΛΠΕ -3,3%, Aegean -3%, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ -2,5%, Lamda -1,7%, Motor Oil -1%.
Στα mid caps ξεχώρισε η Quest με +5%. Πλαστικά Θράκης+2,1%, ΟΛΘ και AutoHellas +1,4%