Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στις αγορές, με βασικές παραμέτρους διαμόρφωσης κλίματος τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα στοιχεία για τις επιπτώσεις στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και την αναζωπυρούμενη ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Επιβαρυντικός παράγοντας για το ΧΑ η αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις τις Τουρκίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης ή σε εκτόνωση. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα ελληνοτουρκικά θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το ζήτημα κατανομής των υδρογονανθράκων της περιοχής δεν πρόκειται να διευθετηθεί άμεσα και η ένταση θα αναζωπυρώνεται κάθε τόσο.
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ οι μετακινήσεις κεφαλαίων προς ασφαλέστερα καταφύγια οδηγεί την τιμή του χρυσού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κατά 2% υποχωρούν ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, περίπου 1,7% χάνουν ο FTSE100 στο Λονδίνο και ο IBEX της Μαδρίτης.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα κοντά στα χαμηλά ημέρας. Πριν από λίγο όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονταν στο κόκκινο. Τώρα ελάχιστες έχουν επανέλθει οριακά σε θετικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε -1,86% στις 628,43 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 630 με απώλειες 1,60%
Ο FTASE25 χάνει 1,75% υποχωρώντας στις 1.524 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -3,39% και τώρα βρίσκεται στο -2,20%. Alpha και Eurobank -2,7%, Εθνική -2,3%, Πειραιώς, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος -0,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον τρεις μετοχές: ΑΔΜΗΕ +0,8%, ΕΧΑΕ +0,6%, ΔΕΗ +0,2%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ -4,4%, ΕΛΠΕ -3,3%, Σράντης -2,3%, Coca-Cola -2%, Βιοχάλκο -1,8%, Μυτιληναίος -1,4%, Τιτάν και Motor Oil -1,1%.