Αγορές

"Ξεφουσκώνει" το χρηματιστηριο, μεγάλες απώλειες


Αλλα 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης εξανεμίζονται σήμερα στο χρηματιστήριο, καθώς μετοχές και δείκτες βυθίζονται στα "Τάρταρα", καταγράφοντας νέες μεγάλες απώλειες για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, οι ανησυχίες  επιτείνονται. "Βουτιά" -5% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης, στο -2,3% ο ΓΔ, κατακόκκινο το ταμπλό.

 Αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,όπου κυριαρχούν οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις εμβολίων και καθυστερούν τα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών σε πολλές χώρες. Κατά 1,8% υποχωρεί ο DAX, περίπου 1,5% χάνουν ο FTSE-10 και ο CAC40 σε Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα.

 Οι διεθνείς οίκοι που βομβάρδιζαν τους επενδυτές με αναλύσεις για επικείμενο ράλι στο ΧΑ, έχουν "κρυφτεί" ή βάζουν νερό στο κρασί της αισιοδοξίας τους, σαν να "ανακάλυψαν" τώρα τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τις αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει περίπου 14% κατά μέσο όρο, ενώ οι απώλειες του ΓΔ  είναι της τάξεως του 10%. Τόνο στις συναλλαγές  και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών - τα οποία είναι ακόμη υψηλάκαι αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

 Οι φόβοι για "φούσκα"

Αντικείμενο  προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και η πιθανότητα νέου μεγάλου κύματος κόκκινων δανείων, που θα φορτώσουν προβλήματα στις τράπεζες.

Μέσα στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται, μικρή επίδραση είχε στην αγορά η ιδιαίτερα θετική έκβαση της νέας έκδοσης ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, προσελκύοντας προσφορές σχεδόν 10πλάσιες από το ζητούμενο ποσό, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εμφανίζονται  επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους για τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται στο προσκήνιο διεθνώς η σεναριολογία για "φούσκα" των αγορών και για πιθανολογούμενη μεγάλη διόρθωση.

Η "φιλολογία"αυτή επηρεάζει την στάση διεθνών χαρτοφυλακίων και στο ΧΑ, όπου η εισροή ξένων τοποθετήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυναμική της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Ανησυχίες προκαλεί η διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων, που έχει ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για βαθιάδιόρθωση,αλλά και για αντιστροφή της μεσοχρόνιας τάσης.

 Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,25% στις 747,5 μονάδες,έχοντας προσεγγίσει τον "πυθμένα" της τελευταίας σημαντικής βραχυχρόνιας στήριξης.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,5% στις 1.774,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός σημείωσε +0,55%%, βυθίστηκε στη συνέχεια μέχρι -5,58% και τώρα υποχωρεί κατά 5,10%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου Με θετικό πρόσημο Εθνική και Eurobank -5,5%, Alpha -4,6%, Attica Bank -2,9%,Πειραιώς -2%,  Ελλάδος -0,8%,

Στα εμποροβιομηχανικά blue chip Ελλάκτωρ +4,6%, Jumbo +0,7%, ΕΥΔΑΠ +0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Aegean -4,4%, ΔΕΗ -3,8%, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο  και Τιτάν-3%, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΟΠΑΠ -2,9%, Coca-Cola -2,5%, ΕΧΑΕ -2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα