Αγορές

Χρηματιστήριο: Γλιστράνε χαμηλότερα τα blue chips και οι δείκτες


Πτωτικά κινούνται σήμερα - για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση - οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, καταγράφοντας μικρές απώλειες. Η μεσοβραχυπρόθεσμη τάση δεν αλλάζει επί του παρόντος και το στοίχημα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς παραμένει ανοιχτό. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης  που δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια.

Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 2.410 μονάδες, που είναι το άνω όριο της ζώνης στήριξης. Μικρές οι πιθανότητες διορθωτικής κίνησης, η οποία θα μπορούσε να δώσει "πνοή" στην αγορά,αναθερμαίνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα μάλλον υποτονική, με τζίρο 31 εκατ.ευρώ σε δυόμιση ώρες, συν 3,6 εκατ.σε μεταβιβάσεις πακέτων. Τον τόνο δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ η εισροή φρέσκου χρήματος έχει επιβραδυνθεί.

Θετικός καταλύτης για το ΧΑ τα ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα 2023 που ανακοινώνουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, συνοδευόμενα από υψηλά μερίσματα. Κατά την άποψη εγχώριων και ξένων αναλυτών, η κερδοφορία και οι μερισματικές αποδόσεις δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις  τουλάχιστον για τις μισές από τις μετοχές του FTASE25, αλλά και μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από την καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού στη Wall Street και το μινι ράλι του Nasdaq (+2,96%). Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει οριακή μεταβολή - όπως και ο FT-100 στο Λονδίνο. Κατά 0,25%ενισχύεται ο γαλλικός CAC40.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη, αλλά οι δείκτες μπήκαν αμέσως σε τροχιά διολίσθησης

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,31% στις 1.423,6 μονάδες και πήγε καθοδικά μέχρι τις 1.410,89 μονάδες (-0,59%), Τώρα βρίσκεται στις 1.413 με απώλειες 0,40%.

Ο  FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,35% στις 3.435 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,80% ο FT40Μ των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,06% μέχρι -1,04%. Τώρα χάνει 0,77%. Συνεχίζεται η ανάκαμψη της Τρ. Ελλάδος (+2,2%). Με απώλειες Πειραιώς -1,2%, Εθνική -0,8%, Alpha -0,7%,Eurobank και Optima -0,1%. Αμετάβλητη η Attica Bank

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 5 από τις 21 μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο: Coca-Cola +1,2%, Autohellas +1%, OTE +0,7%, ΟΠΑΠ +0,5%,  Aegean +0,3%.

 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Σαράντης -2,3%, Ελλάκτωρ -2%, ΔΕΗ -1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%, Motor OIl και Cenergy -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα