Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μία μεγάλη ανοδική διαδρομή που απέφερε υψηλές αποδόσεις. Σήμερα έκλεισε με απώλειες, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν ανοδική και η Wall Street έπαιρνε τη σκυτάλη για να συνεχίσει με χαμηλότερες ταχύτητες.
Οι αιτίες για την πτώση στο ΧΑ δεν είναι προφανώς ο φόβος ενός πολυμέτωπου εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ήδη με την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ. Η ελληνική οικονομία μπορεί να πληγεί έμμεσα και οι απώλειες των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν στις ΗΠΑ θα είναι περιορισμένες.
Στην Ευρώπη που έχει να χάσει πολύ περισσότερα σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, οι αγορές αποτιμούν τους κινδύνους και σήμερα αντέδρασαν ψύχραιμα, καταγράφοντας κέρδη.
Δεν είναι λοιπόν αυτός ο μεγάλος κίνδυνος για το ΧΑ. Οι επενδυτές έχουν άλλα να φοβούνται: Το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται διεθνώς και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο στο εσωτερικό.
Δεν είναι λοιπόν πρόθυμοι να επωμισθούν μεγαλύτερα ρίσκα - το αντίθετο: Προτιμούν να κλειδώσουν βραχυχρόνια κέρδη και να περιμένουν.
Υπάρχουν βέβαια και μεγάλα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια που ακολουθούν επιθετική επενδυτική πολιτική, ακολουθώντας κατά γράμμα τις προβλέψεις-συστάσεις-προτροπές διεθνών οίκων, οι οποίοι συνεχίζουν το "πουσάρισμα" της αγοράς με αναλύσεις.
Το νέο στοιχείο στην αγορά είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα μετοχών. Οι τραπεζικές παραμένουν στις πρώτες θέσεις της λίστας επιλογών. Σήμερα πρωταγωνίστησαν στην πτώση και οι δείκτης τους έπεσε 1,17%. Κάλυψαν όμως πάνω από το ήμισυ του ημερήσιου τζίρου. Για πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων η πτώση είναι μια ευκαιρία για (επανα)τοποθετήσεις, σε άλλους δίνει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Ολοι πάντως περιμένουν μιά περίοδο συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πριν η αγορά αποκτήσει πάλι κατεύθυνση. Η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνον από το διεθνές κλίμα, αλλά και από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.
Το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και από τεχνική άποψη. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, ο ΓΔ έχει κάνει "διπλή κορυφή" στα υψηλά 52 εβδομάδων και σχεδόν 14ετίας. Λογικό είναι να διορθώσει - λίγο ή πολύ. Αν δεν "γυρίσει" τώρα, ο δρόμος προς νέα υψηλά - με πρώτο σταθμό τις 1.580/1.600 μονάδες - θα είναι αργός και "βασανιστικός", γεμάτος δυσκολίες.
Οι επενδυτές δεν βιάζονται, μπορούν να περιμένουν. Οι βραχυχρόνιοι κερδοσκόποι θα βρουν πολλές ευκαιρίες για trading. Με ρίσκο.
Μετοχές και δείκτες
Τον τόνο θα συνεχίσουν να δίνουν οι τράπεζες, αλλά το ενδιαφέρον μπορεί να επικεντρωθεί τις επόμενες μέρες στις μετοχές εταιρειών που θα πληγούν ενδεχομένως από τους επερχόμενους εμπορικούς πολέμους.
Σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν οι εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, που εξάγουν στς ΗΠΑ (Cenergy, ΕλβάλΧαλκόρ και η μητρική που έχει απορροφήσει την χαλυβουργία "Σιδενόρ"). Υπέστησαν απώλειες, αν και αποσαφηνίστηκε ότι η συνολική επιβάρυνση τους από τους δασμούς θα είναι περιορισμένη στη συνέχεια όλοι οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση.
Στις τράπεζες φάνηκε ότι πολλοί προσπαθούν να κλειδώσουν κέρδη και βιάζονται να ρευστοποιήσουν. Ενδεικτικό το ότι ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" τις μεγαλύτερες απώλειες, -1,65% ενδοσυνεδριακά και -1,17% στο κλείσιμο. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,4%). Στον αντίποδα Alpha -1,7%, Πειραιώς, Attica Bank, Eurobank και Εθνική -1,2%.. Αμετάβλητες Optima και Κύπρου.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,04% (στις 1.557,25 μονάδες) μέχρι -0,73% (στις 1.546,53). Εκλεισε στις 1.551,9 μονάδες με -0,38%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,64%, υποχωρώντας στις 3.775,88 μονάδες.
Η διάχυση του ενδιαφέροντος αποτυπώθηκε και στην πορεία του δείκτη των mid caps, που σημείωσε άνοδο 0,72%, βοηθούμενος από τις Αβαξ (+4,6%), ΟΛΠ (+2,2%), Dimand (+1,5%), Quest (+1,4%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτιληναίος +2,4%, ΕΛΠΕ και Σαράντης +1,3%, Lamda +0,6%. Motor OIl, Ελλάκτωρ και Σαράντης +0,9%, Coca-Cola +0,4%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Cenergy και ΕλβάλΧαλκόρ -2%, Βιοχάλκο -1,8%, Τιτάν -1,7%, ΟΤΕ -1,5%.