Αγορές

Χρηματιστήριο: Παλεύοντας με τα κύματα


Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο, μετά από τέσσερις μέρες μεγάλων απωλειών που έφεραν τους βασικούς δείκτες κάτω από τα όρια μακροχρόνιων στηρίξεων. Είναι μια αναμενόμενη τεχνική αντίδραση, που συνδυάζεται με αλλαγή κλίματος στην αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε σήμερα εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν υποχωρήσει σε ελκυστικές τιμές.

Οι ανησυχίες όμως δεν έχουν εκλείψει και συναρτώνται πρωτίστως με τις εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες αποτελούν πηγή κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα  στην Ευρωζώνη.

Στο ΧΑ η ιταλική κρίση και οι παρενέργειες της  προκαλούν σκεπτικισμό ως προς τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του σχεδίου καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, με περαιτέρω ενίσχυση του cash buffer μέσω ομολογιακών εκδόσεων.

Παράγοντα αβεβαιότητας  για την αγορά αποτελεί και η υπόθεση των Folli Follie, που παρμένει στο προσκήνιο προσλαμβάνοντας διαστάσεις χρηματιστηριακού σκανδάλου, μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά-έγκληση κατά των επικεφαλής της εταιρείας για απόκρυψη στοιχείων και παρεμπόδιση ελέγχου.

Σωτήρια αντίδραση

  Η ανοδική αντίδραση  υπαγορεύθηκε από το «ένστικτο της αυτοσυντήρησης»: Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 767 μονάδες, δημιούργησε από χθες τον κίνδυνο απώλειας της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης και επιστροφής στην «εποχή των παγετώνων».
 Τώρα πρωταρχικό στόχο – και προϋπόθεση αποφυγής του καταστροφικού σεναρίου – είναι η επάνοδος  του ΓΔ πάνω πάνω από αυτή την περιοχή, μέσα στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 749,28 μονάδες με κέρδη 1,52%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 742,64 μονάδων (+0,62%) και 757,35  (+2,61%).

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,34%, στις 1.977,87 μονάδες.  Με +1,84% τερμάτισε ο Mid 40 των mid caps.

Εντυπωσιακό άλμα +3,55% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, που πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι +5,61%.

Ο ημερήσιος τζίρος ήταν 60,3 εκατ. ευρώ. Εμφανίζεται όμως "φουσκωμένος" στα 347,5 εκατ. ευρώ, με την προσθήκη της αξίας του πακέτου 5% του ΟΤΕ, που μεταβιβάσθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom. Το τίμημασ αυτης της συναλλαγής ήταν 284 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις