Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης βρίσκεται το χρηματιστήριο, καθώς τα μεγάλα κέρδη του τελευταίου διμήνου αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό.
Μέχρι στιγμής οι πιέσεις εξαντλούνται σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία αγορών από χαρτοφυλάκια που έχουν "κλειδώσει" κέρδη και από επενδυτές που έχασαν το τραίνο της μεγάλης ανόδου.
Το στοίχημα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς παραμένει ανοιχτό, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Αμφίσημη η επίδραση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου επικρατεί μεταβλητότητα, ενώ τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street συντηρούν προσδοκίες.
Στο ΧΑ το αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται και διαχέεται σε συνεχώς διευρυνόμενη γκάμα εμποροβιομηχανικών blue chips και μετοχών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. "Κουρασμένες" εμφανίζονται οι τραπεζικές μετοχές, που ξεκίνησαν χθες και σήμερα τη συνεδρίαση με εντυπωσιακά κέρδη, έχασαν εν συνεχεία έδαφος και τελικά γλίτωσαν με ...εκδορές και μώλωπες.
Η μάχη αγοραστών πωλητών συνεχίζεται με πεδίο αναμέτρησης την περιοχή των 810-820 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή αντίσταση ή να εξελιχθεί σε σημείο στήριξης και βάση εκκίνησης του επόμενου ανοδικού κύκλου.
Κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Κέρδη 0,7% στη Φρανκφούρτη, στασιμότητα στο Λονδίνο, οριακή άνοδς του Dow Jones, sto =0,6% o Nasdaq.
Καταλύτης η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και για τις κλιμακούμενες επιπτώσεις του στην οικονομία. Σε διόρθωση συνηγορούν τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με γρήγορη "βουτιά" των βασικών δεικτών, που παρέμειναν δύο ώρες στα χαμηλά ημέρας και εν συνεχία ανέκαμψαν με αργό ρυθμό, χωρίς να καλύψουν πλήρως τις απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι τις 826,6 μονάδες (+0,80%), γύρισε μέχρι τις 812,81 (-0,88%) και έκλεισε στις 819,27 με οριακή πτώση 0,09%
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,13% τερματίζοντας στις 1.950,61μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,49%, πήγε -3,35% και τερμάτισε με σχετικά περιορισμένες απώλειες 0,95%. Με θετικό πρόσημο Eurobank και Attica Bank +1,5%. Πειραιώς +0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Εθνική (-3,2%). Η Alpha έχασε 2,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχώρισε η Coca-Cola με +2,5%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%, ΔΕΗ και Motor Oil +1%, Τιτάν και ΟΠΑΠ +0,7%.
Στον αντίποδα Lamda -2,6%, ΟΛΠ -1,8%, Μυτιληναίος -1,8%, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ -1,3%.
Στα mid caps Ιντρακάτ +4,2%, Intracom +3,1%, Πλαίσιο +2%, Cenergy +0,5%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Quest -2,7%, MIG -2,5%, Ικτίνος -2%, Αβαξ -1,6%, Πλαστ. Θράκης -1,3%.