Αγορές

Χρηματιστήριο: "Στου... κουφού την πόρτα..."


Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την αγορά με αισιόδοξες εκθέσεις-αναλύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών, αλλά "χτυπάνε στου κουφού την πόρτα". Οι επενδυτές τις προσπερνούν αδιάφορα - ή δεν τις "παίρνουν τοις μετρητοίς" - και η μιζέρια στο ΧΑ παγιώνεται. Υποτονική συναλλακτική κίνηση, χαμηλός τζίρος, απροθυμία ανάληψης ρίσκου.

Μικροεπενδυτές, λόμπι και traders παραμένουν επί των επάλξεων, δίνοντας καθημερινές μάχες κυρίως στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, αλλά οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα μεγάλα ξένα funds λάμπουν δια της απουσίας τους.

Οι εκθέσεις των διεθνών οίκων προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση. Τα ξένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνουν τη στρατηγική τους λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς αγορές και τις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του. Ο φόβος μιας μεγάλης διόρθωσης καθιστά τους διαχειριστές επιφυλακτικούς, καθώς γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις στη μικρή και ρηχή ελληνική αγορά μπορεί να είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Χωρίς το χρήμα των ξένων, ο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να "πάει μακριά". Αυτό φαίνεται καθημερινά από τα μέσα Ιουλίου, όταν τα funds άρχισαν να αναδιπλώνονται, περιορίζοντας τις κινήσεις τους στο ΧΑ.

Σήμερα ο τζίρος ήταν μόλις 45 εκατ. ευρώ, μοιρασμένος σε μεγάλη γκάμα μετοχών. Είναι ανακυκλούμενο χρήμα - εισροές δεν υπάρχουν.

Η διολίσθηση συνεχίζεται λοιπόν, χωρίς να διαμορφώνεται τάση. Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και της σημερινής δημιουργεί την εντύπωση ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, με βάση στήριξης το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε μικρό εύρος διακύμανσης, παραμένοντας στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό -0,54% στις 901,91 μον΄δες και τερμάτισε με απώλειες 0,30% στις 904,10.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,28%, κλείνοντας στις 2.176,47 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -1,18% και έκλεισε -0,70% στις 563,19 μονάδες. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +0,7% και Εθνική +0,3%. Στον αντίποδα η Attica Bank που έχει επανέλθει σε καθοδική τροχιά και έχασε σήμερα 8,5%. Alpha -1,6%, Eurobank -0,5%, Πειραιώς -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετοχές κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη. Πρώτη η ΕλβάλΧαλκόρ με +3,8%. Jumbo +2,7%, Βιοχάλκο +1,9%, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Σαράντης +0,5%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -1,9%, ΟΛΠ -1,7%,  ΕΛΠΕ -1,2%,  Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης