Αγορές

Χρηματιστήριο: Τρεις τράπεζες δεν φέρνουν την Ανοιξη - ούτε με τα ΕΛΠΕ


Οι μετοχές των τραπεζών - ερήμην της Πειραιώς - και των δύο πετρελαϊκών εταιρειών (ΕΛΠΕ, Motor Oil) σέρνουν το "κάρο" της χρηματιστηριακής αγοράς, που φαίνεται να βαλτώνει στην περιοχή των 910 μονάδων, καθώς πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και mid caps μένουν πίσω υπό την πίεση ρευστοποιήσεων προς κατοχύρωση κερδών.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε σήμερα μεγάλη άνοδο, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά στο +3,47% και τερματίζοντας με κέρδη 2,87%.

Ομως ο Γενικός Δείκτης έμεινε πίσω, τερματίζονταςμε οριακές απώλειες 0,13% στις 910,21 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας, παρά τη σημαντική βοήθεια που έλαβε από τις τράπεζες και τα ΕΛΠΕ (+5,44%)

Η εικόνα της συνεδρίασης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι παρά τη μεταβλητότητα που εμφανίζει, η χρηματιστηριακή αγορά διατηρεί τη δυναμική της. Επικρατέστερο σενάριο για τις επόμενες μέρες θεωρούν τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με πιθανή εξέλιξη ένα άλμα εκτόνωσης που θα διευκολύνει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και επανατοποθετήσεις.

Θετικός καταλύτης για την αγορά αποδεικνύονται τα δημοσιευόμενα οικονομικά αποτελέσματα  εισηγμένων εταιρειών, που εμφανίζουν βελτιωμένες επιδόσεις, ή δείχνουν ότι αντεπεξήλθαν με επιτυχία  στις επιπτώσεις των συνθηκών κρίσης που δημιούργησε η πανδημία.

Θετική η επίδραση και από την επιτυχή έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου με ιστορικά χαμηλή απόδοση και τεράστια υπερκάλυψη.

 Τρ. Πειραιώς και Attica Bank

Στο επίκεντρο της προσοχής η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που βρήκε χθες στήριξη στα 2 ευρώ, όπου εκδηλώθηκε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να κλείσει 25%(!) υψηλότερα, στα 2,50 ευρώ. Σήμερα επανήλθε στην προδιαγεγραμμένη τροχιά σύγκλισης προς την τιμή της ΑΜΚ, υποχωρώντας κατά 12%

Συνεχίζεται πάντως η στρέβλωση στα Παράγωγα, λόγω του ότι η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ της Πειραιώς καθορίζεται με βάση την τιμή της μετοχής και όχι την προσφορά/ζήτηση συμβολαίων. Το ΣΜΕ Ιουνίου ξεκίνησε σήμερα με τιμή +7,2% (1,64 ευρώ, από 1,53 ευρώ χθες),  ακολουθώντας το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Στην τιμή αυτή υπήρχε μεγάλη προσφορά και κανένας αγοραστής, ενώ έγιναν ελάχιστες σποραδικές συναλλαγές. Αυριο θα ξεκινήσει με limit down στι 1,43 ευρώ (απόκλιση 35% από τη σημερινή τιμή κλεισίματος της μετοχής.

Αντικείμενο προβληματισμού και η μετοχή της Attica Bank, που "έγραψε" δύο διαδοχικά limit down τις προηγούμενες μέρες και σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της, ώσπου η τράπεζα να παρουσιάσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2020

Μετοχές

Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Eurobank με +3,8% και ακολούθησε η Εθνική με +3%. Alpha +2,1%, Τρ. Ελλάδος +0,9%. Στο κόκκινο η Πειραιώς με απώλειες 12%, εκτός διαπραγμάτευσης η Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips στο προσκλήνιο βρέθηκαν οι μετοχές των διυλιστηρίων, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ομίλου ΕΛΠΕ, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στον κλάδο. ΕΛΠΕ +5,5%, Motor Oil +1,6%. Με θετικό πρόσημο ΕΧΑΕ και ΟΤΕ (+1,5%). Αμετάβλητος ο Μυτιληναίος, στο κόκκινο τα υπόλοιπα χαρτιά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Φουρλής -3,5%, Lamda -3,3%, ΔΕΗ -3,1%, Aegean -3%, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ -2,2%, Τιτάν -1,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,8%.

Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -2%, Βιοχάλκο -1,7%,Aegean -1,5%,  ΔΕΗ και Φουρλής -1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα