Με ράλι των τραπεζικών μετοχών (+5%) ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση στο ΧΑ, ενώ στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη περίπου 1,50%. Το θετικό κλίμα επανέρχεται μετά τη διάσωση της Credit Suisse και της διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι κίνδυνοι φαίνεται ότι απομακρύνονται και οι αγορές εστιάζουν τώρα στη θετική πλευρά των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος μιάς μεγαλύτερης κρίσης, που θα προκαλούσε "τριγμούς" και κίνδυνο ντόμινο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ομως, παρά τη φαινομενική ευφορία και τη μεγάλη άνοδο στα χρηματιστήρια, η αβεβαιότητα υποβόσκει καθώς τα προβλήματα δεν τέλειωσαν με τη διάσωση της Credit Suisse και κάποιων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής είδαμε μόνον την "κορυφή του παγόβουνου" και είναι απλώς θέμα χρόνου να επανεμφανιστεί το πρόβλημα, με νέα μορφή και μεγαλύτερες ίσως διαστάσεις.
Επιτόκια και ομόλογα
Σε επιφυλακή κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, που ετοιμάζονται να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος και να αποτρέψουν την εμφάνιση προβλημάτων όπως αυτό του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.
Αντικείμενο προβληματισμού και η επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που επιμένουν να θέτουν ως προτεραιότητα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ακόμη και εις βάρος της ανάπτυξης.
Η προοπτική νέας ανόδου των επιτοκίων επηρεάζει ιδιαίτερα τις αγορές ομολόγων, όπου τις τελευταίες μέρες μετακινήθηκαν τεράστια κεφάλαια, επιζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Σήμερα το "ευκίνητο" κερδοσκοπικό χρήμα ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή, επιστρέφοντας σε μετοχές και συμβόλαια εμπορευμάτων. Τα ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση και οι τιμές τους σημειώνουν μεγάλη πτώση - με αντίστοιχη άνοδο αποδόσεων. Περίπου 9 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς (στο 2,18%), σχεδόν αμετάβλητη του ελληνικού (4,08%).
Ολα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των αγορών είναι ανοικτά. Βασικός παράγοντας η “ψυχολογία” που θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες, υπό το φώς νέων στοιχείων και εκτιμήσεων για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Μετοχές και δείκτες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο που βρίσκεται στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής, καθώς εξαρτάται καθοριστικά από τις κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, σημαντική παράμετρος είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών.
Οι μετοχές τους παραμένουν λοιπόν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +5,15% και βρίσκεται αυτή την ώρα σε υψηλό ημέρας
Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 1,68% στις 1.044,7 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,85%,στις 2.546,3 Ανοδο 1,20% καταγράφει ο δείκτης των mid caps.
Στο τραπεζικό ταμπλό προηγείται η Eurobank με +5,9%, βοηθούμενη από τα επαινετικά σχόλια για τις επιδόσεις της τράπεζας που διατύπωσε ο βασικός της μέτοχος Πρεμ Γουάτσα, στην τακτική ετήσια επιστολή του προς το προσωπικό. Ακολουθούν Πειραιώς +5,4%, Alpha +4,7%, Εθνική και Attica Bank +4,2%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ +5,2%, ΔΕΗ +3%, Βιοχάλκο +2,8%, ΕΛΠΕ +2,7%. Ακολουθούν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕλβάλΧαλκόρ +2%, Motor Oil +1,8%, Quest και Τιτάν +1,6%.
Στο κόκκινο μόνον τα Jumbo (-4,9%, που δεν είναι πραγματική πτώση, αλλά αντιστοιχεί στο αποκοπέν μέρισμα 1,115 ευρώ ανά μετοχή) και ο Σαράντης (-0,5%).