Πολιτική

«Χτύπημα» για εργασιακά-συντάξεις!


Υπό αμφισβήτηση από τους δανειστές το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου, κρίσιμη συζήτηση στο EWG της Δευτέρας. Πιθανή αλλαγή διατάξεων και μετά την ψήφισή του

Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανοίγει με τους δανειστές, πριν ακόμη φθάσουν στην Αθήνα, στις 10 Σεπτεμβρίου, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης, καθώς το νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προκαλεί αντιδράσεις των δανειστών.

Μια πρώτη εικόνα αυτών των αντιδράσεων και της σοβαρότητάς τους αναμένεται να σχηματίσει ο Γιώργος Χουλιαράκης, την Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου θα γίνουν οι πρώτες επίσημες συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, πριν την επικείμενη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα δεν έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» των δανειστών. Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας (στην ΕΡΤ), πρόκειται για ένα νομοσχέδιου που δεν αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς αλλά «υποχρέωση μας και πρωτοβουλία δικιά μας, να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις» για την καλύτερη θωράκιση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων.

Όμως, δεν έχουν την ίδια ακριβώς αντίληψη και οι δανειστές, που θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κάθε νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της αγοράς εργασίας, των συντάξεων και της πολιτικής για την πρόνοια (εν προκειμένω, αφορούν τα επιδόματα αναπηρίας) συνδέεται και επηρεάζει την πολιτική που ασκείται στο πλαίσιο του προγράμματος, άρα θα πρέπει να τίθεται σε συζήτηση με τους Θεσμούς.

Για παράδειγμα, οι δανειστές φέρονται να προβληματίζονται για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αυξάνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως αυτές για τις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο, ή μειώνουν τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. οι ρυθμίσεις για εξαίρεση από την καταβολή εισφορών των γιατρών και δικηγόρων που δεν ασκούν επάγγελμα).

Για άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που αφορούν εργατικά δικαιώματα, επίσης υπάρχουν επιφυλάξεις από τους δανειστές, που δεν έχουν αποφασίσει αν συνάδουν με το πνεύμα γενικότερης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που διατρέχει το μνημονιακό πρόγραμμα, ή αν δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αλλαγές διατάξεων;

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τετελεσμένα σε σχέση με το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου, τίθεται το πολιτικό ερώτημα, το οποίο θα συζητηθεί στο Euro Working Group, με ποιο τρόπο θα εξετασθούν από τους Θεσμούς οι διατάξεις του νομοσχεδίου και θα γίνουν ενδεχόμενες αλλαγές, ώστε να μη δημιουργηθούν πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση και νέες προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών.

Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί η συνταγή που έχει εφαρμοσθεί και στο παρελθόν: η κυβέρνηση θα κληθεί να ενημερώσει αναλυτικά τους Θεσμούς για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τις εκτιμώμενες επιδράσεις τους στα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης/πρόνοιας, στην αγορά εργασίας και στη λειτουργία των επιχειρήσεων και οι Θεσμοί θα υποβάλουν τις δικές τους αντιπροτάσεις για αλλαγές ή κατάργηση διατάξεων.

Ακολούθως, ένα μέρος αυτών των αλλαγών πιθανόν να γίνουν στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Άλλες ενδέχεται να γίνουν αργότερα, στο πλαίσιο του επόμενου μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, όπου θα πρέπει να περιληφθούν και «ευαίσθητες» πολιτικά διατάξεις από το υπουργείο Εργασίας, οι οποίες θα αφορούν τις συμφωνημένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νομό και στον τρόπο κήρυξης απεργιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις