Υγεία

Καύσωνας: Τα συμπτώματα που χρήζουν προσοχής - Πώς προστατευόμαστε


Καθώς τα κύματα καύσωνα γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ζέστη παύει να είναι απλώς μια ενόχληση και μπορεί να μετατραπεί σε θανάσιμο κίνδυνο. Από την πόλη μέχρι την ύπαιθρο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι -ακόμη και νέοι και υγιείς- καταλήγουν με θερμοπληξία, καθώς η θερμοκρασία σπάει ρεκόρ και ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί.

Ηλικιωμένοι και κάτοικοι περιοχών που δεν έχουν συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο ευάλωτοι.

Τα στάδια της θερμικής εξάντλησης

Η θερμική καταπόνηση ξεκινά ήπια, με κράμπες ή εξανθήματα από ιδρώτα. Αν όμως δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμική εξάντληση, με συμπτώματα όπως:

  • έντονη κόπωση ή αδυναμία
  • ναυτία και ζάλη
  • πονοκέφαλος
  • υπερβολική εφίδρωση
  • έντονη δίψα

Η θερμική εξάντληση σημαίνει ότι το σώμα δυσκολεύεται να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Απαιτείται άμεση ψύξη: σκιά ή κλιματιζόμενος χώρος, νερό, χαλαρά ρούχα, βρεγμένες πετσέτες στο δέρμα.

Θερμοπληξία: Επείγουσα κατάσταση

Η θερμοπληξία αποτελεί ιατρικό επείγον. Το σώμα αδυνατεί πλέον να ψυχθεί, η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 41°C και να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά. Συχνά, σταματά και η εφίδρωση, ενώ το άτομο μπορεί να χάσει τη συνείδηση ή να εμφανίσει σπασμούς. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πότε γίνεται επικίνδυνη η ζέστη;

Ο κίνδυνος δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία, αλλά και από την υγρασία, που περιορίζει την αποτελεσματικότητα του ιδρώτα ως μηχανισμού ψύξης. Ο δείκτης θερμότητας (heat index) – συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας – παρέχει καλύτερη εικόνα του κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες μετρώνται στη σκιά. Όποιος βρίσκεται κάτω από τον ήλιο, μπορεί να βιώνει έως και 8°C υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που αναφέρεται στον δείκτη.

Για πιο ακριβή εκτίμηση, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον δείκτη υγρού βολβού (wet-bulb globe temperature), που λαμβάνει υπόψη και την ηλιακή ακτινοβολία και τον άνεμο.

Πώς προστατευόμαστε σε περιόδους καύσωνα

  1. Αποφύγετε έντονη δραστηριότητα τις ώρες αιχμής. Εάν αισθανθείτε ζάλη, αδυναμία ή πονοκέφαλο, σταματήστε, αναζητήστε δροσιά και πιείτε υγρά.
  2. Αποφύγετε τη χρήση ανεμιστήρων όταν η θερμοκρασία εσωτερικού χώρου ξεπερνά τους 35°C – μπορούν να επιδεινώσουν την υπερθέρμανση.
  3. Παραμείνετε σε κλιματιζόμενους χώρους.
  4. Ενυδατωθείτε επαρκώς, με νερό και ποτά που αποκαθιστούν ηλεκτρολύτες (αλάτι, κάλιο κ.λπ.), ιδιαίτερα αν ιδρώνετε πολύ.
  5. Φροντίστε τους πιο ευάλωτους – ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα – με τακτικά τηλεφωνήματα ή επισκέψεις.

Το καλοκαίρι είναι για πολλούς εποχή χαράς. Όμως η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η φροντίδα των γύρω μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζέστη και τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα