Επιχειρήσεις

York Capital και Σλοβένοι πήραν τη Famar των Μαρινόπουλων


Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» και τη διάσωση-απορρόφηση της από τον Σκλαβενίτη,  η οικογένεια Μαρινόπουλου χάνει και τον σημαντικότερο επιχειρηματικό της βραχίονα στον βιομηχανικό τομέα – τον όμιλο Famar, που διαθέτει εργοστάσια, ερευνητικά κέντρα και χιλιάδες εργαζόμενους σε έξι χώρες.

Το «κομμάτι» του ομίλου που περιλαμβάνει τις παραγωγικές μονάδες και τις λοιπές δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, μεταβιβάζεται σε κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα δημιουργούμενο από την αμερικανική York Capital και την σλοβένικη Elements Capital, της οποίας ηγείται ο ελληνικής καταγωγής Σάββας Λιάσης.

Το τίμημα είναι της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, μετά από αναδιάρθρωση-κούρεμα δανείων στο οποίο συμφώνησαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο ένα άλλο deal,  με το οποίο οι παραγωγικές μονάδες, τα ερευνητικά εργαστήρια και οι λοιπές δραστηριότητες της Famar σε Γαλλία, Ολλανδία, Δανία και Καναδά μεταβιβάστηκαν στη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Delpharm.

Η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε χάσει ουσιαστικά την Famar από το 2017, όταν η πλειοψηφία των μετοχών της περιήλθε στις  ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Τρ. Πειραιώς). Οι τράπεζες είχαν αναθέσει στην Pillarstone να «τρέξει» ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης του ομίλου, με επόμενο βήμα την πώληση του ή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Χορήγησαν τότε πρόσθετα δάνεια και πούλησαν μεγάλο  μέρος των παλιών  στην αμερικανική KKR, η οποία ελέγχει την Pillarstone.

Η προσπάθεια «ανάταξης»-εξυγίανσης του ομίλου δεν απέδωσε και ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αποφάσισε να πουλήσει τη συμμετοχή του στη Famar με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Η ρευστοποίηση που είχε ξεκινήσει με την πώληση του βορειοευρωπαϊκού κομματικού του ομίλου στη γαλλική Delpharm, ολοκληρώνεται τώρα με την πώληση του νοτιοευρωπαϊκού κλάδου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) στο σχήμα York Capital - Elements Capital

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα