Διεθνή

Υπάρχουν περίπου 73.300 είδη δένδρων στη Γη, αλλά τα 9.200 δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη


Η Γη φιλοξενεί -με συντηρητικές εκτιμήσεις - σχεδόν 73.300 είδη δένδρων, αλλά από αυτά γύρω στα 9.200 μένει να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μελέτη.

Η νέα εκτίμηση για τον αριθμό των ειδών δένδρων πάνω στον πλανήτη - με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, πολύπλοκων στατιστικών αναλύσεων και ενός αμερικανικού υπερυπολογιστή -είναι περίπου 14% μεγαλύτερη από τον αριθμό των μέχρι στιγμής γνωστών ειδών που είναι περίπου 64.100. Πολλά άγνωστα είδη (τουλάχιστον 3.000) είναι σπάνια, με μικρούς πληθυσμούς και περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση.

Οι περίπου 150 ερευνητές από πολλές χώρες, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Δασικής Βιοποικιλότητας (GFBI), με επικεφαλής τον καθηγητή δασικής οικολογίας Πίτερ Ράιχ της Σχολής Περιβάλλοντος των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και της Μινεσότα, καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή Ρομπέρτο Κατσόλα Γκάτι του Τμήματος Βιολογικών, Γεωλογικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, τόνισαν ότι ιδίως τα άγνωστα μέχρι σήμερα είδη δένδρων θεωρούνται κατ' εξοχήν ευάλωτα στις ανθρωπογενείς πιέσεις όπως η αποψίλωση των δασών, καθώς και στην κλιματική αλλαγή.

Περίπου το 40% των ειδών δένδρων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί - περισσότερα από κάθε άλλη ήπειρο - πιθανότατα βρίσκονται στη Νότια Αμερική, στην οποία επίσης υπάρχουν τα περισσότερα σπάνια είδη (περίπου 8.200) και το υψηλότερο ποσοστό (49%) ενδημικών ειδών δένδρων, που βρίσκονται δηλαδή μόνο σε μια ήπειρο. Τα περισσότερα άγνωστα είδη υπάρχουν στα τροπικά και υποτροπικά δάση της λεκάνης του Αμαζονίου, καθώς και των Άνδεων σε υψόμετρα μεταξύ 1.000 έως 3.500 μέτρων.

«Πέρα από τα 27.000 γνωστά είδη στη Νότια Αμερική, πιθανώς υπάρχουν έως άλλα 4.000 είδη που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Τα περισσότερα μπορεί να είναι ενδημικά», δήλωσε ο κ. Ράιχ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου τα μισά έως τα δύο τρίτα των ήδη γνωστών ειδών δένδρων υπάρχουν σε τροπικά και υποτροπικά υγρά δάση, ενώ τα τροπικά και υποτροπικά ξηρά δάση φιλοξενούν επίσης μεγάλους αριθμούς άγνωστων ακόμη ειδών.

Τα δένδρα και τα δάση παρέχουν πολύτιμες δωρεάν «υπηρεσίες οικοσυστημάτων» στην ανθρωπότητα, προσφέροντας ξυλεία, καύσιμα ξύλα και άλλα προϊόντα, καθαρίζουν τον αέρα, φιλτράρουν το νερό, συγκρατούν τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες, διατηρούν τη βιοποικιλότητα, δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα αντισταθμίζοντας την κλιματική αλλαγή, ανακυκλώνουν θρεπτικές ουσίες, προσφέρουν ποικίλες δυνατότητες ψυχαγωγίας (κυνήγι, ψάρεμα, κάμπινγκ, πεζοπορία κ.α.).

Η διεύθυνση για την επιστημονική μελέτη:

https://www.pnas.org/content/119/6/e2115329119

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα