Αγορές

Υπέκυψαν τα blue chips της ενέργειας - Στο κόκκινο το χρηματιστήριο


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι αγορές, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας, εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη του κόστους ενέργειας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ενώ παράλληλα εντείνεται ο προβληματισμός για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, την άνοδο των επιτοκίων και την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων.

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σημαντικές απώλειες έκλεισε το ΧΑ (ΓΔ -1,40%), η Wall Street "κολυμπά στα ρηχά", οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παίρνουν την ανιούσα, τα ευρωπαϊκά ομόλογα βρίσκονται σε δίνη πιέσεων και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν.

Αλλαγή κλίματος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών στις αγορές μετοχών, που ξεκίνησαν με κέρδη και τώρα αγωνίζονται να διατηρήσουν θετικό πρόσημο.

Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης στο ΧΑ υποδηλώνει έντονη επιφυλακτικότητα από πλευράς πωλητών και δυνητικών αγοραστών, που αποτυπώνεται στη συναλλακτική άπνοια και στον χαμηλό ημερήσιο τζίρο - μόλις 39,6 εκατ. ευρώ.

Το νέο "στοίχημα" στο ΧΑ είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 827-830 μονάδες και η αποτροπή μεγαλύτερης διόρθωσης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά χρειάζεται τώρα νέα "καύσιμα" για να κινηθεί ανοδικά - καλά οικονομικά νέα, επιχειρηματικές ειδήσεις και γενικότερη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς..

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, αλλά μετά το πρώτο 20λεπτο οι δείκτες άρχισαν να διολισθαίνουν, εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας.

O Γενικός Δείκτης πήγε στις 845,82 μονάδες (+1,32%) και γύρισε καθοδικά μέχρι τις 821,97 (-1,54%). Τερμάτισε στις 823,18 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,40%.
Απώλειες 1,26% υπέστη ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.977,88 μονάδες, ενώ ο FT40M των mid caps έχασε 1,59%.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +3,15% μέχρι --1,66% και έκλεισε με απώλειες 1,20%. μεταβολή. Ανοδο σημείωσε μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Σχεδόν αμετάβλητες η Εθνική και η Eurobank. Στον αντίποδα Πειραιώς -3,9%, Alpha  -2,7%, Attica Bank -2,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο ΟΠΑΠ (+0,7%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν  ΔΕΗ -4,6%, ΑΔΜΗΕ -4,4%, Μυτιληναίος -3,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ -2,6%, Motor Oil, ΕλβάλΧαλκόρ και Lamda -1,7%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα