Απόλυτα έτοιμες να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης, ως εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης των διαφορών ιδιωτών, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, είναι οι υπηρεσίες του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ήδη από το 2012, το Β.Ε.Α στηρίζει το θεσμό της Διαμεσολάβησης, ενώ από το 2016 δημιούργησε το «Κέντρο Διαμεσολάβησης Β.Ε.Α.», όπου μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πολλές επιτυχημένες Διαμεσολαβήσεις.
Με τον πρόσφατο νόμο 4640/2019, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης, ως εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης των διαφορών ιδιωτών. Πλέον, τα μέρη μιας ιδιωτικής διαφοράς, συμφωνούν να την επιλύσουν εξωδικαστικά, χρησιμοποιώντας ως βοηθό στις διαπραγματεύσεις τους, έναν ανεξάρτητο, αμερόληπτο, ουδέτερο και ειδικά εκπαιδευμένο προς τούτο τρίτο, τον Διαμεσολαβητή. Η συμφωνία αυτή, επιτυγχάνεται με μια διαδικασία, που κατά κανόνα διαρκεί μια (1) εργάσιμη ημέρα. Η τελική συμφωνία, κατατίθεται στο Πρωτοδικείο, με ένα παράβολο μόλις 50 ευρώ, χωρίς άλλα έξοδα και θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του νόμου:
- Οι διαφορές αστικού και εμπορικού δικαίου (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) μπορούν να επιλυθούν εξωδικαστικά με τη Διαδικασία της Διαμεσολάβησης
- Οι δικηγόροι, πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, οφείλουν να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες τους για τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς με Διαμεσολάβηση.
- Οι διαφορές οικογενειακού δικαίου, οι διαφορές που υπάγονται στην ύλη της τακτικής διαδικασίας του Πρωτοδικείου για ποσά άνω των 30.000 ευρώ και οι διαφορές από συμβάσεις στις οποίες περιέχεται ρήτρα Διαμεσολάβησης, υπάγονται στην Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης. Εφόσον τα μέρη συμφωνήσουν, προχωρούν στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης και εφόσον δεν συμφωνήσουν, ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο. Χωρίς, όμως, την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία, δεν υπάρχει δυνατότητα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο του Δικαστηρίου για τις παραπάνω διαφορές.
- Η αμοιβή του Διαμεσολαβητή, καταβάλλεται εξ ημισείας από τα μέρη και το κάθε μέρος, επιβαρύνεται με την αμοιβή του δικηγόρου του. Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου, τέλους απογράφου και λοιπών εξόδων, τα οποία επιβαρύνουν τα μέρη σε περίπτωση προσφυγής στα Δικαστήρια.
- Η Διαμεσολάβηση, μπορεί να λάβει χώρα είτε πριν την προσφυγή στα Δικαστήρια, είτε μετά από αυτή.
- Η προσέλευση και η παραμονή των μερών στην κύρια διαδικασία της Διαμεσολάβησης, είναι απολύτως εκούσια.
- Η διαδικασία είναι απολύτως εχέμυθη και απόρρητη.
Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Διαμεσολάβησης του Β.Ε.Α, οι επιχειρηματίες - Μέλη και κάθε ενδιαφερόμενος τρίτος, μπορούν:
- Να ενημερωθούν από το καταρτισμένο προσωπικό, για τη διαδικασία, τη νέα ρύθμιση του νόμου,
- Να εξυπηρετηθούν στην επιλογή Διαμεσολαβητή, εφόσον το Κέντρο διαθέτει κατάλογο Διαμεσολαβητών και μπορεί να ορίσει ή να προτείνει Διαμεσολαβητή, για να αναλάβει την κάθε εισερχόμενη υπόθεση,
- Να ρυθμίσουν τις διαφορές τους με Διαμεσολάβηση, στις άρτια διαμορφωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες, με πολύ προσιτό κόστος και προνομιακό για τα μέλη του Β.Ε.Α.