Οικονομία

Υπεραπέδωσαν τα έσοδα τον Ιανουάριο – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ.ευρώ


ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος εκτόξευσαν τα έσοδα – Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2023 πιστοποιούν με εμφατικό τρόπο ότι τα δημοσιονομικά συνεχίζουν την εξαιρετική πορεία τους και την τρέχουσα χρονιά. Τα έσοδα υπεραπέδωσαν, χάρη στην τεράστια ώθηση που πήραν από φόρους όπως αυτός του εισοδήματος και του ΦΠΑ, ενώ και το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πάνω από τις προβλέψεις, φτάνοντας στα 2,773 δισ.ευρώ.

Η συνθήκη που διαμορφώνεται στα δημοσιονομικά (πρόσθετος χώρος) ευνοεί τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για νέα μέτρα στήριξης και διεύρυνση των θετικών παρεμβάσεων στην πραγματική οικονομία.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.611 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 758 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου, ενώ τα φοροέσοδα ανήλθαν σε 4.928 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 525 εκατ. ευρώ ή 12% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.  Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.773 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.147 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 15 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

ΦΠΑ και Φόρος εισοδήματος

Τον μήνα Ιανουάριο 2023, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος έκλεψαν την παράσταση, σ’ ό,τι αφορά στην απόδοσή τους.
Συγκεκριμένα

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.277 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 246 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 492 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 34 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 17 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1.475 εκατ. ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 261 εκατ. ευρώ.

Επίσης τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο, ενώ τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 2.336 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Ποσό 1.718 εκατ. ευρώ αφορά την εκταμίευση της αναμενόμενης δεύτερης δόσης του 2022, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», ενώ ποσό 592 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 109 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
 
Αυξημένες οι δαπάνες

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 601 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 86 εκατ. ευρώ από τον στόχο (515 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2023 ανήλθαν στα 5.686 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 12 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.674 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 632 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων τακτικού προϋπολογισμού κατά 615 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εμπροσθοβαρή μεταβίβαση πόρων προς τα νοσοκομεία ύψους 176 εκατ. ευρώ. 

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 325 εκατ. ευρώ, με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, καθώς και ο ετεροχρονισμός των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 298 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υποεκτέλεση ύψους 99 εκατ. ευρώ. 

Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 22 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερο εξ αυτών, αριθμητικά, την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα