Δυσοίωνα φαντάζουν τα νέα για το ανδρικό φύλο, εφόσον στην πράξη αποδεικνύεται πως μεγάλο ποσοστό των περιστατικών υπογονιμότητας σε νέα κυρίως ζευγάρια οφείλεται σε εγγενή προβλήματα που παρουσιάζει το ανδρικό σπέρμα, σε συχνότητα περίπου 70%.
«Πράγματι, ολοένα και συχνότερα διαπιστώνουμε πως εξαιτίας διατροφικών συνθηκών, καπνίσματος, αλκοόλ και καθιστικής ζωής, το ανδρικό σπέρμα είτε παρουσιάζει προβλήματα κινητικότητας, είτε είναι ελλιπές σε αριθμό σπερματοζωαρίων, είτε παρουσιάζει δυσμορφία», υπογραμμίζει ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σκαρτάδος.
Οι περιπτώσεις υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σήμερα με την εξέλιξη της ιατρικής που επιτρέπει την αντιμετώπιση τόσο της έλλειψης, όσο και της μειωμένης ποσότητας ωαρίων στη γυναίκα, ενώ υπάρχει και θετική θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ανδρικού σπέρματος με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σήμερα οι εξωσωματικές μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο εύκολα και χωρίς τις υπερβολικές δαπάνες του παρελθόντος, λόγω του ότι με νέα θεραπεία που αποτελεί «μετεξέλιξη» της συμβατικής εξωσωματικής, χρησιμοποιούνται ελάχιστα φάρμακα για διέγερση της ωορρηξίας, με αποτέλεσμα τη μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση.
Αυτό που έχει σημασία», τονίζει ο Δρ. Σκαρτάδος, «είναι το ζευγάρι να μην απογοητεύεται από τις πρώτες προσπάθειες τεκνοποίησης, γιατί χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών για τη σύλληψη, η οποία ανέρχεται περίπου στο 20% κατά μήνα ή στο 70% μετά τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με κλινικές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών έχει μειωθεί κατακόρυφα και πολλές φορές περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γόνιμων ημερών, γεγονός που από μόνο του δεν «αυξάνει» την πιθανότητα τεκνοποίησης.