Επικαιρότητα

Ζάεφ για Σκοπιανό: Υπάρχει συμφωνία για γεωγραφικό προσδιορισμό


 Σκόπια και Αθήνα έχουν καταλήξει και συμφωνήσει σε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της ΠΓΔΜ. Αυτό επισήμανε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι τρία είναι τα επικρατέστερα ονόματα. Πρόκειται για την Ανω (Gorna) Μακεδονία, τη Bόρεια (Severna) Μακεδονία και του Βαρδάρη (Vardaska).

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV24, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανόν να φτάσουν σε λύση το Μάιο.

Για τον γεωγραφικό προσδιορισμό:

«Δεν υπάρχει απόφαση αν ο προσδιορισμός θα είναι Άνω (Gorna), Βόρεια (Severna) ή του Βαρδάρη (Vardarska). Αλλά θα είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, όχι χρονικός. Γιατί πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι είναι γεγονός, και εμείς δεν έχουμε πρόθεση να το αρνηθούμε, ότι από την ιστορική Μακεδονία εμείς είμαστε το Βόρειο ή το Άνω μέρος, το τμήμα του Βαρδάρη. Αυτό διδαχθήκαμε ως παιδιά και ξέρουμε ότι υπάρχει αυτό το κομμάτι, όπως υπάρχει και το κομμάτι του Αιγαίου και το κομμάτι του Πιρίν. Αυτό είναι γεγονός.

Αν θέλουμε να κάνουμε διάκριση, αυτή γίνεται με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο χρονικός προσδιορισμός, για μένα προσωπικά, δεν είναι αποδεκτός, όπως δεν είναι αποδεκτός και από τον Πρόεδρο της χώρας και την αντιπολίτευση. Γιατί το Nova Makedonija έχει τη δική του αρνητική επιρροή. Αλλά δεν είναι καλό ούτε για την ελληνική πλευρά, επειδή θα έρθουν νέες γενιές και θα αναρωτηθούν «τότε ποια είναι αυτή η παλιά Μακεδονία” και έτσι θα ανοίξουν θέματα που δεν θέλουμε να ανοίξουν. Έτσι, το πρόβλημα είναι γύρω από το όνομα. Η λύση αναζητείται γύρω από το όνομα. Σίγουρα εδώ πρέπει να βρεθεί διαχωρισμός, μέσω γεωγραφικού προσδιορισμού.

Είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που είπε δημόσια ότι για μένα και την κυβέρνησή μου είναι αποδεκτό όνομα για διεθνή χρήση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πιστεύω ότι αυτό διευκόλυνε τη διαδικασία, η «μακεδονική» κοινή γνώμη είπε την άποψή της και πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτή την πορεία, θα έχουμε λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά μας».

Λύση τον Μάιο και δημοψήφισμα

«Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, αλλά μπορώ να πω ότι ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε λύση απ’ ότι σήμερα. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος. Με πολύ ευαισθησία, προσήλωση, δημιουργικότητα για την εξεύρεση λύσης, που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά μας, αλλά προσέχοντας και τις ανάγκες της άλλης πλευράς, της Ελλάδας. Διότι ο Νίκολα και ο Νίκος, ο Ζόραν και ο Αλέξης μπορούν να συμφωνήσουν ό,τι θέλουν, αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει από τους πολίτες, από τους θεσμούς, από τα κοινοβούλια – στη “Μακεδονία” και από δημοψήφισμα, όπως έχουμε πει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί εμείς μπορούμε να πετύχουμε μία υπέροχη λύση, η οποία να μην περάσει από την Ελλάδα ή το αντίστροφο».

Διαφωνία για το erga omnes  

Ο Ζόραν Ζέφ, μιλώντας σε Σκοπιανούς δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν συναινεί στη χρήση έναντι όλων (erga omnes), του νέου ονόματος της χώρας του, όπως επιζητά η Αθήνα» και υπογράμμισε «από τις 7-8 παραμέτρους που απαρτίζουν το ζήτημα του ονόματος μεγάλο μέρος έχει λυθεί, αλλά απομένουν τα πλέον σημαντικά και ευαίσθητα θέματα».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις