ΕΥΖην

"Ziad Antar, από τη Βηρυτό στην Αθήνα" στο Onassis Channel στο YouTube


Από τις πατάτες στις ντομάτες, από τη Βηρυττό στην Αθήνα, από την τέχνη στα γεωπολιτικά παιχνίδια, από κακόβουλα ζιζάνια σε εμφύλιους πολέμους.

Ένα docufiction με/για τον ευφυή καλλιτέχνη με το βιτριολικό χιούμορ Ζίαντ Aντάρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του βραβευμένου Γιώργου Τελτζίδη, κάνει πανελλήνια ψηφιακή πρεμιέρα στο Youtube Channel του Ιδρύματος Ωνάση την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 21.00 (χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό).

«Αν ρωτήσετε έναν μαθηματικό, θα σας πει ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από αριθμούς. Αν ρωτήσετε έναν καλλιτέχνη, θα σας πει ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ιδέες, συναισθήματα. Αν ρωτήσετε εμένα, θα σας πω ότι κόσμος είναι μία μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση γεμάτη καλούς και κακούς, που παλεύουν για επιβίωση και διαφορετικότητα» έλεγε μεταξύ άλλων ο Λιβανέζος εικαστικός καλλιτέχνης Ζίαντ Ανταρ στην ευφάνταση αγροτική σάτιρα με τη μορφή περφόρμανς-ομιλίας «H Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης» («Bladder Diplomacy») τον Οκτώβριο του 2021 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Ο Ζίαντ 'Ανταρ ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή της αγροκαλλιέργειας, μας μίλησε για κάτι μεγαλύτερο: τη σχέση ανάμεσα στα δυτικά έθνη και την Ανατολική Μεσόγειο, συνυφαίνοντας ιστορίες της διεθνούς διπλωματίας, της καλλιέργειας πατάτας και τομάτας, καθώς και προσωπικές οικογενειακές ιστορίες. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε το συναρπαστικό docu-fiction «Ziad Antar, από τη Βηρυτό στην Αθήνα» βασισμένο στην περφόρμανς του αλλά και στη ζωή του, γυρισμένο στους δρόμους και τις λαϊκές αγορές της Αθήνας αλλά και στη Στέγη.

Στις 26/1 κάνει πανελλήνια ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube η νέα μικρού μήκους ταινία του βραβευμένου κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Γιώργου Τελτζίδη με τίτλο «Ziad Antar, Από τη Βηρυτό στην Αθήνα». Το παρόν και το παρελθόν του 'Ανταρ, η ομιλία-περφόρμανς του -αστυνομικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, αγροτική κωμωδία-, το προηγούμενο, πολυσχιδές έργο του και η αγροκαλλιέργεια μπλέκονται σε μια mixed media αφήγηση που δεν ακολουθεί χρονικά την αφήγηση της περφόρμανς στη Στέγη, αλλά μετακινείται με στόχο να πυκνώσει την ιστορία, δημιουργώντας μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα με ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Το «Bladder Diplomacy» άνοιξε τον Οκτώβριο στη Στέγη τη συζήτηση για τους περίπλοκους μηχανισμούς των γεωπολιτικών παιχνιδιών και του καπιταλισμού, καθώς και για τις περίεργες «συνεργασίες» Δύσης και Μέσης Ανατολής και χρησιμοποίησε την αγροτική-πολιτική σάτιρα προκειμένου να μιλήσει τελικά για την ίδια τη ζωή.

Η περφόρμανς που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα διερευνά ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων.

O τίτλος αναφέρεται στη διαβόητη «διπλωματία της ουροδόχου κύστης»: αυτήν εξασκούσε ο (αποθανών πια) Πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ αλ-'Ασαντ, κάνοντας δεκάωρες διαβουλεύσεις και υποχρεώνοντας έτσι τους αντιπάλους του σε υποχώρηση.

Δείτε την πρεμιέρα εδώ: https://youtu.be/8txBMt6V4yk
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα