Επιχειρήσεις

Ζημιές και χρέος ρεκόρ για την EDF


Η γιγάντια γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF κατέγραψε το 2022 μία από τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία του δείκτη CAC40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, αυξάνοντας επίσης το χρέος της στο επίπεδο ρεκόρ των 64,5 δισεκ. ευρώ, έπειτα από μια μαύρη χρονιά που επιβαρύνθηκε από προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς της, αλλά και από την υποχρεωτική συμβολή της στην «τιμολογιακή ασπίδα» των Γάλλων.

Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 70% στα 143,5 δισεκ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας, όμως ο όμιλος μπήκε στο κόκκινο με μια πολύ βαριά καθαρή ζημιά 17,9 δισεκ. ευρώ, έναντι κέρδους 5,1 δισεκ. το 2021.

«Παρά τη μεγάλη αύξηση του τζίρου, η οποία υποστηρίχθηκε από τις τιμές του ηλεκτρικού και του αερίου, το EBITDA (μικτό περιθώριο εκμετάλλευσης) επλήγη έντονα από τη μείωση της πυρηνικής παραγωγής, καθώς και από τα έκτακτα κανονιστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία για το 2022, σε δύσκολες συνθήκες αγοράς», σχολίασε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF Λικ Ρεμόν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το φθινόπωρο έχοντας μπροστά του δύσκολες προκλήσεις.

Μετά την ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση επανέφερε ωστόσο αμέσως την πίεση στον όμιλο, λέγοντας πως «υπολογίζει στον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και στο σύνολο των μισθωτών για να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα το σύνολο της ηλεκτρικής παραγωγής της EDF».

«Η ανόρθωση των οικονομικών της EDF θα περάσει κατά προτεραιότητα από την αύξηση του όγκου της παραγωγής», τόνισαν οι υπουργοί Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ και Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα