Χρηστικά

ΑΑΔΕ: Στα 48 δισ. ευρώ ο εισπρακτικός στόχος για το 2018


 Σε ‘’κυνήγι’’ είσπραξης φόρων θα πρέπει να επιδοθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018, με το σύνολο να φτάνει στα 48,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ποσοτικούς στόχους είσπραξης που έθεσε στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνολικά από άμεσους φόρους η ΑΑΔΕ πρέπει να εισπράξει εφέτος 20,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,3 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυδικών και νομικών προσώπων και τα 3,3 δισ. ευρώ από τους φόρους στη περιουσία.

Από τους έμμεσους φόρους η εφορία καλείται να εισπράξει 27,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τα 9,7 δισ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης.

Πέραν των 48,1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχτούν από άμεσους και εμμέσους φόρους η ΑΑΔΕ καλείται να εισπράξει 3,9 δισ. ευρώ από λοιπά μη φορολογικά έσοδα αναμενόμενα να εισπραχθούν από τον υπόλογο συμψηφισμού

Παράλληλα, ο ποσοτικός στόχος επιστροφών φόρων για το 2018 ανέρχεται σε 3,648 δισ. ευρώ. Ο παραπάνω στόχος επιστροφών θα πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο (ποσοστό επίτευξης 100%) από την κανονική ροή και όχι από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων επιστροφών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων δεν θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν ποσά τα οποία προήλθαν από την λήψη παρεμβάσεων που δεν έχουν συνυπολογισθεί και θα υιοθετηθούν και εφαρμοστούν εντός του έτους 2018.

Συγκεκριμένα: (α) σε περίπτωση παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων από τα εισπραχθέντα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοση αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεση της πραγματικής απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ, (β) σε περίπτωση παρεμβάσεων μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα προστίθεται κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Μέτρο σύγκρισης για την επίτευξη των παραπάνω συμφωνείται ότι αποτελούν τα μεγέθη που θα περιληφθούν στο Οριστικό Δελτίο Εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που εκδίδεται από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα παραπάνω μεγέθη επικυρώνονται και καθίστανται οριστικά σε συγκεντρωτικό επίπεδο με την προσωρινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Τυχόν αναπροσαρμογές που δύναται να προκύψουν με την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του επόμενου έτους για το έτος αναφοράς, τακτοποιούνται συμψηφιστικά με τους στόχους του επόμενου έτους.

Να σημειωθεί πως προκειμένου να καταστήσει πιο εύκολη την καταβολή των φόρων για τα νοικοκυριά το υπουργείο διαπραγματεύεται με τους θεσμούς τη δυνατότητα ο φόρος δοσίματος να καταβάλλεται σε έξη μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες, κάτι που οι δανειστές πιθανότατα θα αποδεχτούν.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις