Χρηστικά

Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων


Τι αλλάζει στη βεβαίωση ΤΑΠ

Δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν και να ρυθμίσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά έως τις 30 Ιουνίου, δίνει η κυβέρνηση, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Το σημαντικότερο όλων είναι πως η νέα ευκαιρία που δίδεται, δεν συνοδεύεται από μεγάλες και δυσβάσταχτες αναδρομικές χρεώσεις.

Αυτό που θα κληθούν όσοι θα δηλώσουν τώρα τα ξεχασμένα τετραγωνικά, είναι το υπάρχον πρόστιμο, που προβλέπει προσαύξηση κατά 20% για τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία που εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 19 «με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται νέα διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), ώστε να μην κωλύεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων μέσω της πρόβλεψης μιας σειράς από εναλλακτικές επιλογές ως προς την εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης».

Νέα μόνιμη ρύθμιση με υψηλότερα πρόστιμα

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νέα ρύθμιση, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων στους δήμους. Εκτιμά ότι το μέτρο (ισχύουσα ρύθμιση) στέφθηκε με επιτυχία, καθώς έφερε σημαντική αύξηση εισπράξεων από τέλη στους δήμους, απήλλαξε τους δημότες από προσαυξήσεις και πρόστιμα, ωστόσο, χρήζει αναβάθμισης.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προσανατολίζεται να δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό για τα αδήλωτα τετραγωνικά, μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου ο πολίτης που καθυστέρησε να τα δηλώσει, να μπορεί να το πράξει ανά πάσα στιγμή, με το ανάλογο κόστος. Αυτό σημαίνει ότι τα πρόστιμα που θα καλείται να πληρώσει, για την καθυστέρηση, θα είναι υψηλότερα από τα μέχρι πρότινος, γεγονός που θα αποτελεί μία από τις ειδοποιούς διαφορές σε σχέση με το ισχύον «καθεστώς».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα