Αγορές

«Αγοράστε ελληνικά ομόλογα το 2024» συστήνουν οι μεγάλοι οίκοι


Εκτιμούν ότι τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν και την τρέχουσα χρονιά – Η σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα και για το 2024 δίνουν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσουν την εντυπωσιακή πορεία που εκκίνησε-κυρίως- από τα μέσα του 2023 και εντεύθεν. Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ούτως ή άλλως είχε προεξοφληθεί από τις αγορές εδώ και μήνες, αποτέλεσε τον προωθητικά μηχανισμό που επέτρεψε στα εγχώρια κρατικά χρεόγραφα να υπεραποδώσουν την περασμένη χρονιά.

Goldman Sachs, UBS, JP Morgan Bank of America εκτιμούν ότι ο πήχης επίδοσης των ελληνικών ομολόγων θα είναι και φέτος πολύ υψηλός. Μετά την διπλή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από Fitch και Standard & Poor’s τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν από το 2024 στη λίστα των μεγάλων διεθνών δεικτών, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική τους. 

Εντός του 2023 κατάφεραν να καταστούν από τα πιο ελκυστικά προϊόντα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των 10ετών υποχωρούν εντυπωσιακά στο τέλος του 2023 στο 3% από 4,6% που ήταν στην αρχή της χρονιάς.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως και τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν το 2024, απόρροια των μικρών εκδόσεων χρέους και της ισχυρότερης ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ και η JP Morgan συστήνει long (ανοδική) θέση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα.

Η UBS δηλώνει και αυτή bullish για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το 1% του Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, με την ένταξή τους να αναμένεται τον Ιανουάριο.
 
Με την επενδυτική βαθμίδα και τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονταν περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού.
 
Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει νέες εισροές στα ελληνικά ομόλογα, από τα index funds, οι οποίες εκτιμώνται από την BofA στα 16 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ.

Καλύτερα επενδυτικά trends τα ευρωπαϊκά ομόλογα για το 2024

Τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, όπου ανήκουν και τα ελληνικά και μάλιστα, σε περίοπτη θέση, χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές ως ένα από τα καλύτερα επενδυτικά trends για το 2024. Συνολικά έχουν προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας και η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται-σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές- να φέρουν το 2024 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στα ομόλογα.
 
Το μέσο κέρδος για τους επενδυτές φέτος φθάνει για τα ευρωπαϊκά ομόλογα στο 6,5%, έναντι 3,5% για τα αμερικανικά 10ετή και 2,4% για τα βρετανικά, βάσει στοιχείων που προέρχονται από τους δείκτες ICE BofA.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα