Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στις ενδείξεις προόδου στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Καναδά, αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εξετάζουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, καθώς και την μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας.
Ο δείκτης Nikkei σημειώνει κέρδη 1,46% στις 40.738 μονάδες, ενώ ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί 0,18%
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ανεβαίνει 0,2% στις 3.431 μονάδες, ο Kospi 0,8% στη Σεούλ στις 3.080 μονάδες, ο ASX στην Αυστραλία 0,55% στις 8.561 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 0,42% στις 24.182 μονάδες και ο Nifty 0,25% στις 25.573 μονάδες.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά, ανεστάλη ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Γνωστοποίησε, δε, πως Καναδός Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 21 Ιουλίου 2025.
Από το «μέτωπο» των οικονομικών στοιχείων, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, εν μέσω ανησυχιών για αποπληθωρισμό, αν και ο δείκτης PMI ήταν ελαφρώς βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες τον Ιούνιο από 49,5 τον Μάιο, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.
Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά λιγότερο από την αύξηση 3,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Στη Νότια Κορέα, η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9% τον Μάιο, σημαντικά περισσότερο απ’ όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες.