Μία νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά για τη Wall Street, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, η JPMorgan Chase και η Citigroup, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εμπλακούν ενεργά στον χώρο των stablecoins – των ψηφιακών νομισμάτων που έχουν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, αποκάλυψε την Τρίτη ότι η τράπεζα εξετάζει την έκδοση δικού της stablecoin, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πλέον πιο πρόθυμη να επιτρέψει στις τράπεζες τη συμμετοχή στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
«Χαιρετίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη τραπεζική παρουσία στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», σημείωσε η Fraser.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της JPMorgan, Jamie Dimon, αν και διαχρονικά επικριτικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι η τράπεζα του «πρέπει να κατανοήσει και να προσαρμοστεί» στα νέα δεδομένα, αναφερόμενος τόσο στο δικό της token “JPMD” (JPMorgan Deposit Token) όσο και στα stablecoins εν γένει:
«Θα συμμετάσχουμε ενεργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως το πώς λειτουργούν και πώς μπορούμε να είμαστε καλοί σε αυτό», είπε, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν ξέρω γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει stablecoin αντί για απλή πληρωμή».
Αναμονή για νομοθετική ρύθμιση
Η στροφή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το Κογκρέσο ετοιμάζει τις πρώτες ομοσπονδιακές ρυθμίσεις για τα stablecoins. Παρότι οι σχετικές ψηφοφορίες στο πλαίσιο της λεγόμενης "Crypto Week" καθυστέρησαν –με 13 Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν με τους Δημοκρατικούς μπλοκάροντας τη διαδικασία– η αγορά αναμένει πως η έγκριση θα έρθει σύντομα.
Η νομοθεσία, που έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία, καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών που επιθυμούν να εκδώσουν stablecoins και αναθέτει την εποπτεία των μεγαλύτερων εκδοτών (με στοιχεία άνω των 10 δισ. δολαρίων) στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και τον Επόπτη Νομισματικών Μονάδων (OCC). Οι μικρότεροι εκδότες θα υπάγονται σε εποπτεία σε επίπεδο Πολιτειών.
Η αγορά ετοιμάζεται για μετά τη ρύθμιση
Τόσο η JPMorgan όσο και η Citigroup κινούνται προληπτικά, ενώ η Bank of America δήλωσε επίσης πως προετοιμάζεται να εισέλθει στον χώρο των stablecoins μόλις οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο.
Παράλληλα, τραπεζικοί κολοσσοί φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινής πλατφόρμας stablecoin, ενώ ακόμα και εμπορικοί γίγαντες όπως η Amazon και η Walmart φέρονται να μελετούν τη δυνατότητα έκδοσης δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.
Η πιθανότητα χρήσης των stablecoins από επιχειρήσεις για πληρωμές, παρακάμπτοντας δίκτυα καρτών όπως Visa και Mastercard, απειλεί να αλλάξει ριζικά το σύστημα πληρωμών, τονίζουν αναλυτές.
Το στοίχημα και οι ανησυχίες
Παρά την έντονη δυναμική, οι ανησυχίες δεν λείπουν. Οι επικριτές των stablecoins φοβούνται το ενδεχόμενο μαζικών "runs" σε περιόδους αστάθειας, ενώ η εμπιστοσύνη των χρηστών εξαρτάται από τη διαφάνεια και τις ρυθμιστικές εγγυήσεις.
Η Fraser της Citigroup υπογράμμισε ότι προς το παρόν μόνο το 6% των συναλλαγών με stablecoins αφορά πραγματικές πληρωμές – η συντριπτική πλειονότητα (88%) χρησιμοποιείται για διακανονισμούς εντός της αγοράς crypto.
Ωστόσο, με τα πλεονεκτήματα των άμεσων διακανονισμών και την ψηφιακή προσβασιμότητα στο δολάριο, οι υποστηρικτές θεωρούν ότι τα stablecoins είναι εδώ για να μείνουν – και η Wall Street ετοιμάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης φάσης του χρηματοοικονομικού συστήματος.