Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντική στροφή στη στάση του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα απέναντι στα κρυπτονομίσματα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ενός κοινού stablecoin, ενός ψηφιακού νομίσματος που διατηρεί σταθερή ισοτιμία, συνήθως με το δολάριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, σε προκαταρκτικές συζητήσεις φέρονται να συμμετέχουν τράπεζες όπως οι JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo και άλλες μεγάλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, μέσω κοινών τους εταιρειών όπως η Clearing House και η Early Warning Services.
Τι εξετάζεται
Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο, εντελώς θεωρητικό στάδιο και δεν είναι σαφές αν τελικά θα υλοποιηθούν. Ένα από τα πιθανά σενάρια αφορά τη δημιουργία ενός stablecoin που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τις τράπεζες που θα το εκδώσουν, αλλά και από άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες εξετάζουν την πιθανότητα δικής τους, ανεξάρτητης συνεργασίας για την έκδοση ξεχωριστού stablecoin.
Γιατί τώρα;
Τα stablecoins χρησιμοποιούνται κυρίως για την ταχύτερη και φθηνότερη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ διαφορετικών κρυπτονομισμάτων ή πλατφορμών. Είναι ψηφιακά assets που έχουν σχεδιαστεί να «συνδέονται» με παραδοσιακά νομίσματα, όπως το δολάριο, διατηρώντας σταθερή αξία.
Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο όπου η πολιτική στήριξη τωκρυπτονομισμάτων φαίνεται να ενισχύεται, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται ότι θα γίνει ο «πρόεδρος των crypto», προωθώντας τη χρήση τους και υποστηρίζοντας ότι μπορούν να ενισχύσουν την τραπεζική και τη διεθνή ισχύ του δολαρίου.
Αν τελικά οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια συνεργασία, αυτό θα σηματοδοτήσει θεσμική αποδοχή της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων, ειδικά σε μια περίοδο όπου το ρυθμιστικό τοπίο είναι ακόμα ασαφές και πολλές fintech επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν στην «γκρίζα ζώνη» του νόμου.
Η πρωτοβουλία αυτή, αν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ιδιωτικά stablecoins όπως το USDT (Tether) και το USDC, αλλά με την αξιοπιστία που προσφέρει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.