Εντείνονται οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων, καθώς οι εξελίξεις στον Περσικό και στη Μέση Ανατολή τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να "σφίξουν" τη νομισματική πολιτική τους.
Οι τιμές των κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης παραμένουν σε πτωτική τροχιά. Οι αποδόσεις των 10ετών ανεβαίνουν σήμερα κατά 1,5 μονάδες βάσης - του ελληνικού κινείται κοντά στο 3,90%.
Τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην "πρέσα" - και παραμένουν. Η απόδοση του 30ετούς των ΗΠΑ σημείωσε υψηλό τριετίας, ενώ του αντίστοιχου ιαπωνικού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του (που ξεκίνησε με την πρώτη του έκδοση το 1999.
Ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν οι πιέσεις στα 10ετή ιαπωνικά χρεόγραφα, που η απόδοση τους σημείωσε υψηλό 30ετίας(!), φθάνοντας στα επίπεδα του 1996.
Η πληθωριστική απειλή και η προοπτική αυξήσεων στα επιτόκια ρίχνουν βαριά σκιά και στα χρηματιστήρια μετοχών, όπου υπήρξαν μεγάλες απώλειες την Παρασκευή Οι αγορές φοβούνται ότι το ουσιαστικό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα διατηρήσει υψηλές τις τιμές του πετρελαίου, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να ανεβάσουν τα επιτόκια.
Η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στην Fed Οι traders θεωρούν σχεδόν βέβαιη μία αύξηση επιτοκίων έως τον Ιούλιο. Αυτο δείχνει πόσο ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν έχει ανατρέψει το αφήγημα στην αγορά ομολόγων από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν αναμένονταν δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% για το 2026.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να συζητήσουν το θέμα του δημόσιου χρέους και των επιτοκίων αγορά κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα. Δυνατότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων δεν υπάρχουν. Το βασικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι η διέλευση πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, που αποδεικνύεται καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού - και εν τέλει του κόστους χρήματος