Αγορές

Πολιτικό ρίσκο και ρευστοποιήσεις κερδών πιέζουν χαμηλότερα το χρηματιστήριο


Αρνητικό κλίμα επικρατεί στις αγορές, καθώς παραμένουν αμυδρές οι ελπίδες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ δημιουργούν την εντύπωση ότι επίκειται νέος γύρος πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν.

 Χωρίς σαφή τάση και με μεικτή εικόνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,μεγαλύτερες απώλειες στο ΧΑ (ΓΔ -1,20%, τραπεζικός δείκτης -2%), ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, ανοδική τάση των τιμών πετρελαίου.

Επιβαρυντικός παράγων για την ελληνική αγορά το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, το οποίο επισημαίνει σήμερα σε έκθεση της η Moody's, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ ο κομματικός χάρτης στο χώρο της αντιπολίτευσης βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση.

Αρνητική η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FT-100 του Λονδίνου σημειώνουν οριακά κέρδη 0,20%, ο γαλλικός  CAC40 υποχωρεί -0,70%, περίπου 0,55% χάνει ο SMI στη Ζυρίχη.

Ανησυχίες προκαλούν το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και η διακοπή των ροών ενεργειακών πόρων από τις χώρες του Περσικού, που οδηγούν στα ύψη της τιμές πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Το μπρεντ ανεβαίνει τώρα +1,2% στα 111,2 δολάρια και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω άνοδο.

 Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ΧΑ όλοι οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με διακυμάνσεις μικρού εύρους. Εντονότερες πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό και στα blue chips. που είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και προσφέρουν αξιόλογες βραχυχρόνιες αποδόσεις.

 Ο Γενικός Δείκτης  κινείται τώρα στις 2.220 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,20%. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί από τις 2.236,46 μονάδες (-0,46%) μέχρι τις 2.228,68 (-1,25%).  

 Ο FTASE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 1,20% στις 5,628 μονάδες. Στο -0,75% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -2,27%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Κύπρου +0,2%. Αμετάβλητες Optima και Τρ. Ελλάδος. Στο κόκκινο Πειραιώς -2,9%, Εθνική -2,5%, Eurobank -1,8%, Credia -1,6%, Alpha -1,3%.. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ (+2,3%), που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω της ΑΜΚ που προσελκύει εγχώρια και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ακολουθούν ΕΥΔΑΠ και Jumbo +0,6%, ΕΛΠΕ +0,2%.

Βυθίζονται οι μετοχές των δύο θυγατρικών της Βιοχάλκο (-1,4%), που είχαν σημειώσει άλματα την προηγούμενη εβδομάδα: ΕΛΧΑ (ΕλβάλΧαλκόρ) -5,6%, Cenergy -3,7%. Ακολουθούν στην πτώση Aegean -2,2%, Aktor -1,7%, Metlen  -1,5%, Allwyn, Lamda και Τιτάν -1%.

οι θετικό πρόσημο (+0,1%) διατηρει ο ΔΑΑ (Αεροδρόμιο). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Metlen -2,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, Aegean και Τιτάν -1,8%, ΕΥΔΑΠ και Coca-Cola -1,5% Aktor και Σαράντης -1,2%.

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η Δομική Κρήτης με +9,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα