Ελλάδα

Άγραφα: Δήμοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν θέλουν ανεμογεννήτριες


Σε συμβολική πεζοπορία υπεράσπισης της κορυφής Καζάρμα στα Άγραφα προχωρούν αύριο Κυριακή τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σχετικές ανακοινώσεις, στο πλαίσιο του αγώνα για την υπεράσπιση της κορυφογραμμής της Καζάρμας απέναντι στα σχέδια για ισοπέδωσή της και εγκατάσταση αιολικού σταθμού εξέδωσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Σκανδαλώδη αδειοδότηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

"Η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία υποστηρίζει και καλεί στην πεζοπορία διαμαρτυρίας που διοργανώνουν, την Κυριακή 26/11, ο ΕΟΣ Καρδίτσας και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, στην κορυφή Καζάρμα (1.997μ.): https://www.facebook.com/events/6777976195656666/?ref=newsfeed&locale=el_GR

Η πεζοπορία διαμαρτυρίας αφορά τη σκανδαλώδη αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (#ΑΣΠΗΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή της Καζάρμας, εντός της περιοχής Natura των Αγράφων και σε εξαιρετικής κρισιμότητας βιότοπο για το Όρνιο. Ο σκανδαλώδης χαρακτήρας της συγκεκριμένης αδειοδότησης προκύπτει και από το γεγονός πως το ΥΠΕΝ όχι απλά αγνόησε αλλά ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. από το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, ενώ οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν απουσιάζει και από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου! bit.ly/3MU96wH. Η Ορνιθολογική συμμετέχει μαζί με Δήμους της περιοχής και άλλους περιβαλλοντικούς φορείς στην προσφυγή που υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ εναντίον της ΑΕΠΟ, σε ένα πρώτο (νομικής φύσης) βήμα προκειμένου να εμποδιστεί η υλοποίηση αυτού του καταστροφικού έργου.  Πέραν αυτού, η μαζικότητα των αντιδράσεων ενάντια στη βιομηχανοποίηση των Αγράφων θα αποτελέσει ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα, όπως συνέβη και πριν δύο χρόνια με τα αιολικά στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής".

Τέσσερις δήμοι φωνάζουν: Ακυρώστε την άδεια του έργου

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή Καζάρμα στρέφονται ο  Δήμος Καρδίτσας και οι τρεις Δήμοι της περιοχής Αγράφων, που κατέθεσαν προσφυγές ζητώντας να ανακληθούν οι άδειες.

Σε ανακοίνωση του το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων αναφέρει:

"Έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση της φυσικής ακεραιότητας της κορυφογραμμής της Καζάρμας. Κατατέθηκαν προχθές στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Δ/νση περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ πολυσέλιδες, Ιεραρχική Προσφυγή με Αρ.Πρωτ. ΥΠΕΝ/117532/14.11.2023 και Αίτηση Θεραπείας με Απ.Πρωτ.117517/14.11.2023 αντίστοιχα, με πλείστα επιχειρημάτων για την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/67869/4666 με ημερομηνία 20/07/2023 και με ΑΔΑ: 62ΜΓ4653Π8-7ΛΗ του έργου (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Ισχύος 41,4 MW (9 Α/Γ) στη Θέση ’ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ - ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ’ και Συνοδά Υποστηρικτικά Έργα’’

Τις αιτήσεις-προσφυγές συνέταξε δικηγόρος που ορίσθηκε με ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων πέριξ του έργου δηλαδή από τον Δήμο Αργιθέας, τον Δήμο Μουζακίου, τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Στις προσφυγές συμμετέχουν και διαμόρφωσαν με επιχειρήματα κατά του έργου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και η «Καλλιστώ Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και την φύση». Επίσης συμμετέχει ο ΕΟΣΚ Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και πολίτες της περιοχής.

Η θέση του έργου είναι η περίβλεπτη από όλη την Δυτική Θεσσαλία, κορυφογραμμή της Καζάρμας – Πυροφυλάκιο πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα και εντός της προστατευόμενης περιοχή Natura των Αγράφων και της Λίμνης Πλαστήρα, που είναι και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Η εγκατάσταση αυτή, με τις ανεμογεννήτριες των 150μ, ύψος θα αλλοιώσει το περιβάλλον μετατρέποντας το τοπίο από φυσικό σε βιομηχανικό και πέρα από τις επιπτώσεις στην φύση με τις θηριώδης επεμβάσεις θα καταστρέψει και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Η υλοποίησή του δε, ειδικά μετά από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην περιοχή μας και δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τις μελέτες θα είναι οριστικά η ταφόπλακα για την Καρδίτσα.

Μέσα από τις προσφυγές αναδεικνύεται καθαρά ότι το έργο έχει αδειοδοτηθεί πλημμελέστατα, με ελλιπής μελέτες και σωρεία λαθών και εσφαλμένων στοιχείων και η υλοποίησή του θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Με τις προσφυγές αυτές δίνεται μία ευκαιρία στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκυλακάκη και στις υπηρεσίες του, να υλοποιήσουν την βούληση των τοπικών κοινωνιών όπως αυτές εκφράζονται και από τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης των τεσσάρων Δήμων και να ακυρώσουν την άδεια του έργου πριν είναι αργά για όλους..

Είναι υποχρέωση όλων των αξιωματούχων, των φορέων και των πολιτών της περιοχής μας να αναλάβουν άμεσα δράση και καλούμε όλους τους φίλους των Αγράφων να δραστηριοποιηθούν και να απαιτήσουν από τον Υπουργό ΠΕΝ αλλά και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπουν αιολικά στα Άγραφα, ιδίως όταν αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες, για την ακύρωση αυτού του έργου. Πρέπει άμεσα να γίνει επίσκεψη στον ΥΠΕΝ και να εκτεθούν από κοντά οι αντιρρήσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνουμε ότι την Κυριακή 26/11/2023 θα γίνει συμβολική πεζοπορία υπεράσπισης, διαμαρτυρίας και αντίστασης, στην κορυφή Καζάρμα. Το σημείο συνάντησης μας είναι στις 10.00 το πρωί, στο διάσελο του Αγίου Νικολάου".

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα