Πολιτική

Αγρότες: Φτωχό το καλάθι Μητσοτάκη – Αποφάσεις στα μπλόκα


Ανικανοποίητοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από το πακέτο μέτρων στήριξης – Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων σ’ όλη την Ελλάδα αφήνουν οι αγρότες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ανικανοποίητοι από το πακέτο μέτρων στήριξης, που περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια όπως και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε: Φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες – Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων

Οι εκπρόσωποι των αγροτών απέφυγαν να απαντήσουν τελεσίδικα αν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα ή θα συνεχίσουν τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Σε κάθε περίπτωση το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε αγρότες και κυβέρνηση θα έχει και συνέχεια, καθώς έπεται η συζήτηση που θα διεξαχθεί στα μπλόκα και οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

«Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε, είναι να πάνε στα μπλόκα όπου και θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα όσα συζητήθηκαν. «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματά μας» είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση. Υπογράμμισε πως «σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε» σημειώνοντας ότι «υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες».

Tι είπαν οι αγρότες στον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αγρότες τόνισαν στον πρωθυπουργό πως τα αιτήματα που έφεραν στο τραπέζι είναι «αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουμε κάθε χρόνο» με τον πρωθυπουργό από την πλευρά του να απαντά: «Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επισης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής»  

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για 2+8 έτη όπως και προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στους αγρότες ότι οι κυβερνητικές προτάσεις εξασφαλίζουν πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα. Εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα