Αγορές

Ακριβαίνει το χρήμα – Στα χνάρια της Fed η ΕΚΤ


Σε νέες αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ – Ο αντίκτυπος στον δανεισμό κρατών και επιχειρήσεων

Με τις χθεσινές της ανακοινώσεις η Fed, «εγκαινίασε» ένα νέο κύκλο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, τον οποίο αναμένεται να μιμηθούν οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι μάλλον θέμα χρόνου να προκύψει μια  νέα γενικευμένη άνοδος του κόστους χρήματος, που αφενός θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και αφετέρου θα «ακριβύνει» τον δανεισμό κρατών και επιχειρήσεων από τις αγορές.

Μέχρι και πριν κάποιους μήνες η ΕΚΤ δεν βάδιζε στα χνάρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έχοντας υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή νομισματική πολιτική. Ο επίμονος και ανυποχώρητος πληθωρισμός που σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο στην Ευρωζώνη, ανάγκασε την Κριστίν Λαγκάρντ να αποδεχθεί την ατζέντα των «γερακιών» της ΕΚΤ και να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της ιστορίας της, κατά 0,75%. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς η τάση που ισχυροποιείται εντός της ΕΚΤ, προτάσσει την ανάγκη για νέες και σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Το γερμανικό διευθυντήριο που κυριαρχεί στη «φράξια» των γερακιών και εκφράζεται από τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόχιμ Νάγκελ, επιμένει σε μεγαλύτερες αυξήσεις και μάλιστα το επόμενο διάστημα. Για την ακρίβεια διατυπώνει την άποψη, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ότι είναι μονόδρομος για την ΕΚΤ να βαδίσει στα βήματα της Fed. Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Δ.Σ της ΕΚΤ, με σημερινές τις δηλώσεις, υπερθεμάτισε την επιθετική νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, από δω και στο εξής. 

«Το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, οπότε είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αναμένω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του. Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων. Αποφασίζουμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ.Σνάμπελ.

Στο 3% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έως τον Ιούνιο

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πόσες και σε τι «στάθμη» θα φτάσουν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει τρεις με τέσσερις το επόμενο διάστημα, χωρίς να έχει προσδιορίσει το ύψος τους. Οι traders πάντως της αγοράς ομολόγων, όπως αναφέρει σήμερα το Bloomberg, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα.

Ακριβαίνει το χρήμα, επιβαρύνονται οι δανειολήπτες

Η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται  στην οικονομία  με τη «βίαιη» αύξηση των επιτοκίων, που όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, καθιστά πιο ακριβό το χρήμα και επιβαρύνει νυν και μελλοντικοί δανειολήπτες. Η συντριπτική πλειοψηφία δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, θα φέρουν στους δανειολήπτες «φουσκωμένους» λογαριασμούς, ενώ πολύ ακριβότερα, θα γίνουν τα νέα δάνεια. Οι δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου θα λαμβάνουν πιο μεγάλους λογαριασμούς , ύστερα από την αυτόματη αύξηση επιτοκίου-κάθε φορά-, ενώ ένας νέος δανειολήπτης (στεγαστικού, επιχειρηματικού δανείου), θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα και πιο δύσκολη συνθήκη (αυξημένες δόσεις κτλ).

Ελβετία: Αύξησε 0,75% τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Η ελβετική κεντρική τράπεζα προχώρησε σήμερα σε άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75%, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία 15 χρόνια, στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, για την αντιμωτώπιση του πληθωρισμού.

Η SNB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής στο 0,5% από το -0,25% που είχε τεθεί τον Ιούνιο. Προηγουμένως, τα ελβετικά επιτόκια ήταν «παγωμένα» στο -0,7%% για χρόνια, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να τιθασεύσει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα