Με Άποψη

Ακριβό ρεύμα: Πού βρίσκεται το πρόβλημα


Δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση, αγνόησαν τις δυσλειτουργίες της αγοράς, καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα. Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αναγκασμένη να τρέχει πίσω από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, προσπαθώντας να ανακόψει την ανοδική πορεία τους και να αποτρέψει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που θα "φουντώσει" την ακρίβεια και θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

Ομως και πάλι ενεργεί "πυροσβεστικά": Προσπαθεί να θεραπεύσει τα αποτελέσματα και όχι την "νόσο" που τα προκαλεί

Οπως ακούγεται και γράφεται από χθες, προσανατολίζεται στην επιβολή έκτακτου φόρου  επί των "υπερεσόδων" των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας - και με τα χρήματα αυτά να επιδοτήσει συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Καλές οι επιδοτήσεις, αλλά δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Το οποίο είναι ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Με ενδοημερήσιες διακυμάνσεις της τιμής ρεύματος από 12 έως... 560 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Μεγάλες στρεβλώσεις προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η θεσμοθετημένη Προθεσμιακή Αγορά ρεύματος.

Υπάρχουν ήδη πολλές αναλύσεις και στοιχεία  που δείχνουν ότι το Χρημτιστήριο Ενέργειας λειτουργεί ανορθολογικά και αντί να εξισορροπεί τις τιμές, τις οδηγεί στο ανώτατο όριο. Αφήνοντας μάλιστα περιθώριο στους συμμετέχοντες παραγωγούς ρεύματος να τις χειραγωγήσουν.

Πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωνε ότι η άνοδος της τιμής του ρεύματος είναι συγκυριακή και όοτι "από βδομάδα" θα επανέλθει σε "κανονικά" επίπεδα. Διαψεύσθηκε, όπως έγινε και με τα χρωματιστά τιμολόγια, για τα οποία δήλωνε ότι "έφεραν αποτέλεσμα" και ότι "ενεργοποιήθηκε ο ανταγωνισμός"

Ποιο ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα των πολύχρωμων τιμολογίων;

  • Ότι αύξησαν τα περιθώρια κέρδους των παρόχων ρεύματος.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε στο 24,40% τον Μάρτιο του 2024, από 13,49% που ήταν τον Νοέμβριο του 2023 και μόλις 7,92% τον Δεκέμβριο του 2023, πριν δηλαδή εφαρμοστούν τα χρωματιστά τιμολόγια.

Οσον αφορά τις επιδοτήσεις, η βασική διαπίστωση είναι ότι τελικά επιδοτούν εμμέσως τους παραγωγούς ρεύματος, οι οποίοι μπορούν να διατηρούν τα τιμολόγια τους στα ύψη, καθώς το Δημόσιο καλύπτει ένα μέρος της δαπάνης του καταναλωτή.

 Σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Greentank, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022 η Ελλάδα συγκέντρωσε από διαφορετικές πηγές € 10.7 δισ. ευρώ, τα οποία διοχέτευσε σε μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
   Από αυτά, τα € 9,78 δισ. ήταν απευθείας επιδοτήσεις- πήγαν δηλαδή στους προμηθευτές ρεύματος.
  Δεν έγινε καμία παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς για να γίνει ορθολογικότερος ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών.

Τις συνέπειες τις (ξανα)πληρώνουμε τώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα