Οικονομία

Διπλή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία - Στο «μικροσκόπιο» Θεσμών και Fitch


Εβδομάδα αξιολόγησης και μάλιστα σε διπλό ταμπλό, είναι για την ελληνική οικονομία αυτή που ξεκινά αύριο. Η 13η  και προτελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση, πριν την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, εκκινεί τη Δευτέρα με τις τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στους κυβερνητικούς φορείς και στελέχη των Θεσμών. Το δεύτερο κρίσιμο «ραντεβού» για την ελληνική οικονομία δίνεται την Παρασκευή, όπου αναμένεται το «πόρισμα» του οίκο Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Θα ήταν αναμφίβολα χαράς ευαγγέλιο για την ελληνική οικονομία, αν ο διεθνής οίκος προχωρούσε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Διακινούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι  η Fitch θα αναβαθμίσει από σταθερές σε θετικές τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για τη χώρα, τις αποδόσεις των νυν ομολόγων της, καθώς και τις νέες προσπάθειες εξόδου στις αγορές που θα γίνουν αρχής γενομένης τις επόμενες εβδομάδες.

Προτιμότερο, βεβαίως, θα ήταν άπαντες να είναι προετοιμασμένοι για το σενάριο η Fitch να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, όπως έπραξε η Moody’s κατά την προγραμματισμένη αξιολόγησή της στις 19 Νοεμβρίου.  Ο εύλογος διακαής πόθος των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ για την κατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας, μέσω διαδοχικών αναβαθμίσεων εντός του 2022, είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι οι διεθνείς οίκοι θα βάλουν... δύσκολα στη χώρα, προκειμένου να συναινέσουν για την άνοδο στα υψηλά κλιμάκια της επενδυτικής βαθμίδας. 

Εν πάσει περιπτώσει έστω και αν προκύψει μόνο η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας, αυτή θα έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο και προφανώς θα λειτουργήσει ως ενισχυτής στην έξοδο στις αγορές που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου.

Εκκίνηση της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Αύριο εκκινεί, μέσω των προπαρασκευαστικών συνομιλιών και διεργασιών σε τεχνικό επίπεδο, η 13η και προτελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στο επίκεντρο των Θεσμών θα τεθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και κατά πόσο αυτά επηρεάζονται αρνητικά από τα νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Οι Θεσμοί ζητούν … σύνεση και χορήγησε με φειδώ των ενισχύσεων, με τους κυβερνητικούς φορείς να υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας δεν επηρεάζεται επί τα χείρω.

Επί τάπητος θα τεθεί εκ νέου το «αγκάθι» των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο οι Θεσμοί  θίγουν και επιμένουν σ’ αυτό, σε κάθε μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ζητώντας άμεσες και δραστικές λύσεις. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εκμηδενίσει τις εκκρεμείς απονομές στις κύριες συντάξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα