Αγορές

Στις αγορές με νέο δεκαετές ομόλογο η Ελλάδα - Στόχος η άντληση 3,5 δισ.ευρώ


Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και αφού έχει προηγηθεί η αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch, στις 14 Ιανουαρίου. Η έξοδος θα γίνει με την έκδοση ενός νέους 10ετούς ομολόγου, όπως αποκάλυψε χθες η Citirgoup και επιβεβαιώνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει 3,5 δισ.ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, χρήματα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διοχετευτούν ενίσχυση των δημοσιονομικών της χώρας, κατά άλλους θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη δημιουργία νέου πλαισίου στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

Εντός του 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θέτει και  πάλι ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Στοχεύει σε άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του 2022. Την περασμένη χρονιά το ελληνικό δημόσιο άντλησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15,8 δισ. ευρώ, από την έκδοση ευρείας γκάμας ομολόγων (5ετή, 10ετή, 30ετή) αλλά και από επανεκδόσεις.
    
Να θυμίσουμε ότι οίκος Fitch, σε πρόσφατη ανάλυσή του, υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. 

Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με την Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα