Αγορές

ΟΔΔΗΧ: «Πράσινο» ομόλογο και έξοδοι στις αγορές για 12 δισ.ευρώ το 2022


Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο θα εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ το 2022, θέτοντας εκ νέου υψηλούς στόχους και επιδιώξεις. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων την επόμενη χρονιά.

Ο Οργανισμός δημοσιοποίησε τους κύριους άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει τη νέα χρονιά, επιδιώκοντας να συνεχίσει τη συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους. Να θυμίσουμε ότι την τρέχουσα χρονιά  το ελληνικό δημόσιο άντλησε15,8 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων. Αξιοσημείωτη και με θετικό πρόσημο ήταν και η πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δις.ευρώ. Εκτός από τα 12 δισ. που θα προκύψουν από τις αγορές, η χρηματοδότηση θα προέλθει από «πηγές» όπως επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) 1,3 δισ. ευρώ,  RFF, CEB, ύψους 4,2 δισ. , έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και από τη μείωση κατά 6,6 δισ. ευρώ διαθέσιμων στο μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Συνοδευτικό υλικό - Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ το 2022

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα