«Τέλος καλό» αλλά όχι «όλα καλά» στη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, που αφήνει ερωτηματικά για τη δυναμική και τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς.
Με ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν με θετικό πρόσημο, καθιστώντας άκυρο τον «συναγερμό» που σήμανε το πρωί, όταν ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -3,64%. Τίποτε όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια.
Η μάχη επενδυτών –βραχυχρόνιων κερδοσκόπων συνεχίζεται, η μεταβλητότητα αυξάνεται, η αγορά δείχνει να βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και πρόσκαιρης διόρθωσης.
Τα δεδομένα και οι προοπτικές όπου βασίσθηκε η μεγάλη άνοδος των τελευταίων μηνών δεν έχουν αλλάξει, ούτε υπάρχουν γεγονότα ή εξελίξεις που θα δικαιολογούσαν αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς. Αν υπάρξει λοιπόν διόρθωση, θα είναι τεχνικού χαρακτήρα, με μικρή χρονική διάκεια και περιορισμένο εύρος. Θα αναζωογονήσει την αγορά, θα επιτρέψει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και θα διευκολύνει την είσοδο φρέσκου χρήματος.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται στα «ραντάρ» διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που αξιολογούν θετικά τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ο δημοσιονομικός κίνδυνος εκλείπει, οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.
Το μήνυμα αυτό δόθηκε και με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του υψηλότοκου μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Θα επιβεβαιωθεί με την αναμενόμενη αναβάθμιση από την S&P στις 26 Απριλίου, την εφαρμογή των δύο σχεδίων δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων και τη νέα επιτυχή έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.
Επιχειρηματικές προοπτικές
Τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούνται στο ΧΑ, εστιάζουν επίσης στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2018, τα οποία δείχνουν ότι οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, αυξάνουν την κερδοφορία και μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.
Για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι αποτιμήσεις στο ΧΑ είναι χαμηλές σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη – άρα οι μετοχές τους έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.
Βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βελτιώνουν τις προοπτικές του κλάδου. Παράλληλα όμως συνεχίζεται το short selling από διαχειριστές που δεν έχουν πεισθεί για τη δυναμική του κλάδου – ή προσπαθούν να πάρουν ρεβάς για τις ζημίες που υπέστησαν το προηγούμενο τρίμηνο, πηγαίνοντας κόντρα στην τάση της αγοράς.
Μετοχές και δείκτες
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρευστοποιήσεις κερδών και to short selling μπορεί να ανακόψουν την ανοδική κίνηση, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.
Ο ΓΔ βρέθηκε από χθες αντιμέτωπος με μία ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 775 μονάδων, όπου αναμενόταν ότι θα «σκοντάψει» και η προσφορά θα αυξηθεί.
Αυτό συνέβη τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης , όταν οι βασικοί δείκτες και σχεδόν όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν στο κόκκινο.
Η εικόνα άρχισε να αλλάζει μετά τις 12:00, με τη σταδιακή ανάκαμψη πολλών δεικτοβαρών μετοχών και την απορρόφηση της υπερβάλλουσας προσφοράς στις τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε -1,28% στις 763,62 μονάδες και τερμάτισε στα υψηλά ημέρας, στις 775,78 με +0,29%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,45%, στις 1.993,99 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» αρχικά στο -3,64%. Σταδιακά οι απώλειες του περιορίστηκαν και τερμάτισε στο -1,70%. Με θετικό πρόσημο η Eurobank (+1,3%) και η Εθνική (+0,2%). Στο κόκκινο Alpha -4%, Πειραιώς -3,7%, Attica -2,3%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips πρωταγωνίστησε η ΔΕΗ, που γύρισε από -1,8% σε +2,1%. Jumbo +3,6%, Φουρλής +2,6%, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Grivalia +1,7%.
Στο κόκκινο Lamda -1,2%, ΕΧΑΕ -1%, ΑΔΜΗΕ -0,7%, Μυτιληναίος -0,5%.
Στα mid caps Αβαξ +4%, Ολυμπιακή Τεχνική +3,8%, Ανεμος +3,3%. Αρνητικά πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intralot -8,3%, Κέκροψ -3,8%, Intracom -3,4%.