Οικονομία

Ανάπτυξη 5,3% φέτος - Αναθεωρούνται οι προβλέψεις


Εντυπωσιακή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει τώρα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, οι οποίες αποδεικνύονται αρκετά "συντηρητικές"

Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος 5,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,1%. Για την επόμενη χρονικά (2023) προβλέπεται επίδοση +2,1%.

Όπως είπε ο υπουργός, «η ανάπτυξη στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών». Κατά τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, που βασίζονται στις αναθεωρημένες προβλέψεις, το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 εκατ. ευρώ.

 Παρεμβάσεις και δημοσιονομικά περιθώρια

 Πάντως οι επιδόσεις αυτές δεν δημιουργούν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης, πέραν εκείνων που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις κατά την επεξεργασία των νέων μέτρων στήριξης, στα οποία προστίθενται άλλες παροχές και φοροελαφρύνσεις. Ο δημοσιονομικός χώρος έχει λοιπόν εξαντληθεί.

Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων (4,1 δισ. ευρώ) κατευθύνονται στα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και με μεγαλύτερη διάρκεια. Στο βασικό σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα είναι 8,8% το 2022 και 5,5% το 2023. Στο δυσμενές σενάριο ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά και η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπεί σε ύφεση το 2023»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις